Brottby SK gör debut i Svenska Cupen

För första gången någonsin ska Brottby SK:s herrar delta i Svenska Cupen. Tack vare segern i Upplandscupen i fjol fick laget en plats i Svenska Cupens första omgång. Där väntar en tuff utmaning för division 4-nykomlingen i form av IFK Haninge, topplag i division 2.

  • Publicerad 14:58, 16 maj 2018

– De är storfavoriter, det är en match vi inte ska vinna om man tittar på pappret. Det är ganska stor skillnad mellan fyran och tvåan, men det blir en kul utmaning. Kanske de underskattar oss så vi kan trycka in en boll och så får vi försvara oss och spela tråkigt sedan, säger Brottby SK:s tränare Navid Haque om klubbens historiska match som spelas hemma på Össeby IP den 29 maj med avspark klockan 19.45.

107 mål på 22 seriematcher i fjol

Att ”spela tråkigt” är annars inte Brottby SK:s normala inställning. Laget gjorde hela 107 mål på 22 matcher i fjol då man vann division 5 och tog sig upp i division 4 för första gången någonsin.

– Ja, när jag tog över som tränare valde jag att satsa på offensiv fotboll. Vi har många skickliga spelare, de tycker att det är kul och det har funkat för oss, säger Navid Haque.

Succéstart i division 4

Funkat har det gjort även i division 4 – åtminstone hittills. Brottby SK vann seriepremiären stort och därefter har det rullat på bra. Efter sex omgångar har Brottby SK fem segrar och en förlust – med 20–6 i målskillnad – och leder serien inför hemmamatchen mot Procyon BK klockan 18 på söndag.

– Det har faktiskt gått bättre än jag trodde. Vi har i och för sig spelat många matcher hemma och det är en ganska stor faktor i den här serien, men ändå, säger Navid Haque.

Toppmöte och derby i ett mot GoiF Kåre

Lördagen därpå, den 26 maj, väntar en riktig toppmatch på Vallentuna IP mot seriens andra Vallentunalag, GoIF Kåre, som skuggar Brottby SK i tabellen med fyra segrar och två oavgjorda. Lagen möttes i division 5 för två år sedan, men har aldrig tidigare ställts mot varandra så här högt upp i seriesystemet.
– Det är mycket prestige i den matchen. Derby, toppmatch och många av spelarna i båda lagen har tidigare spelat tillsammans högre upp, till exempel i Vallentuna BK. Det kan nog bli lite gnälligt, jag avundas inte domaren, säger Navid Haque.

”Vi har stor respekt för dem”

Han tror på en tillknäppt och avvaktande match.
– Ja, vi har stor respekt för dem och vet att de har många bra spelare. Men de vet att vi också har det. Det lag som gör minst misstag kommer att vinna, säger Navid Haque.

Chans att få AIK, DIF eller Bajen i nästa omgång

Bara tre dagar efter derbyt tar Brottby SK alltså emot IFK Haninge i cupen. Segraren går till omgång 2 där man får möta något av de 32 lagen i Allsvenskan eller Superettan.
– Det vore jättekul. Vi måste ha lite flyt mot Haninge, då finns chansen. När jag var yngre och spelade i Vallentuna mötte vi Malmö FF i cupen en gång. De kom med sitt bästa lag och vi förlorade med 3–1, men det är ett roligt minne, en grej man kan berätta om för barnen sedan, säger Navid Haque.