Det är tisdag och klockan närmar sig 17. Ett tiotal tjejer joggar, hjular och går knägång. Uppvärmningen för den nya tjejgruppen är i full gång på mattan i Kampsportcentret i Vilundaparken.

– Vi har märkt att det finns ett ökat intresse från tjejer i vår sport, vilket är så kul.Då föddes idén att starta en tjejgrupp i klubben med tjejer i 18-20-årsåldern som tränare, säger Anneli Lissel, ordförande i Väsby Brottarklubb.

Dottern Nelly Lissel, 18, är en av tränarna, tillsammans med Tilde Zetterqvist.Nelly har själv tränat brottning sedan hon var 6–7 år och hann med en fjärdeplats på ungdoms-SM innan hon slutade.

– Jag vill lära de unga tjejerna det som vi fått lära oss: träna grepp, bli säker på sig själv och få bra självförtroende, säger hon.

Olika reaktioner

När hon själv var aktiv fick hon möta olika reaktioner när hon berättade vilken sport hon höll på med.

– De äldre var positiva och tyckte ”då är du stark, dig ska man inte mucka med. De yngre visste knappt var brottning var och trodde mest man stod på mattan och kramades.

Varför en ren tjejgrupp?

– Tjejer vill inte ta för sig lika mycket, men jag tycker att de ska kunna göra det och utmana sig själva. Då kanske det kan vara lättare med bara tjejer i gruppen och en tjej även som tränare, säger Nelly Lissel.

Nora Engman är 13 år och bor i Sollentuna. Hon har tränat brottning förut.

– Men det var svårt när det bara var killar. Det kändes som om jag lärde mig fel. Jag har väntat på att det skulle bli en grupp med bara tjejer.

Sofia Engström, 12, bor i Runby och tränar brottning andra gången någonsin.

– Det är kul och intressant. Det är mer styrka och inte så fysiskt som att springa.

Pandemin har, som för många andra föreningar, ställt till det för Väsby Brottarklubb.

– Vi körde utomhus på Vilundavallen och fick bidrag till utrustning och material från kommunen. Tränarna gjorde verkligen ett hästjobb för att anpassa träningarna, de fick tänka om helt, säger Anneli Lissel.

Inte tappat medlemmar

Klubben har inte sett något stort medlemstapp under pandemin.

– Tvärtom, nästan. Jag vet att andra klubbar i Sverige haft det kämpigt, säger Anneli Lissel.

Hon berättar att det inte finns så många andra klubbar i närheten.

– Vallentuna har ingen klubb, så därifrån kommer många aktiva och tränare. Täby har haft en klubb men lagt ner, Järfällas klubb har haft det jobbigt under pandemin. Vi har även många från Sollentuna som tränar i Väsby.

Hon betonar att alla är välkomna till tjejgruppen.

– Blir vi många kan vi dela upp gruppen efter nivå. Annars ser de yngre upp till de äldre och de lär av varandra

Är målet att alla ska börja tävla?

– Nej, det viktiga är att man tycker det är kul att träna. Vi ser ganska snart vilka som vill träna mer och hårdare för att i förlängningen börja tävla, säger hon.