Samma ordningsvakt har varit inblandad i ett annat våldsamt bråk förra året. Foto: Stefan Källstigen/Mostphotos

Brottade ner gravid – inblandad i flera bråk

En av ordningsvakterna som är avstängd efter den uppmärksammade händelsen med en höggravid kvinna i Hötorgets tunnelbana, har tidigare varit inblandad i bråk som av närvarande personer upplevts som övervåld, det rapporterar DN.

  • Publicerad 08:18, 15 feb 2019

Efter händelsen vid Hötorget sista januari, då det uppstod tumult och bråk mellan ordningsvakter och en höggravid kvinna som inte kunde visa sin biljett, har två vakter stängts av medan SL utreder ärendet.

En av de avstängda ordningsvakterna har tidigare varit inblandad i en annan ifrågasatt händelse, rapporterar Dagens nyheter.

Tog stryptag

DN har pratat med flera ögonvittnen och en kvinna som berättar om hur ordningsvakten tog stryptag på henne. Det finns också en tidigare opublicerad video som visar händelsen.

Det var på Fridhemsplan i maj förra året när ett kompisgäng skulle ta sig genom tunnelbanespärrarna som ett bråk uppstod. Enligt bilderna sitter ordningsvakten gränsle över kvinnan, håller om hennes hals och enligt ögonvittnen ska han ha försökt fatta tag i sin batong. Då ingrep flera personer och ifrågasatte vaktens agerande.

Ärende lades ner

Polis kallades dit och tog in de fem personerna till förhör. Ordningsvakterna anmälde personerna för våldsamt motstånd och misshandel, men åklagaren lade ned förundersökningarna efter att ha tagit del av material från övervakningskamerorna, skriver DN.

Ordningsvakten har inte lämnat någon kommentar till DN.