Debutförfattaren Magnus Stenlund driver även en historieblogg. Foto: Åsa Sommarström

Bröt nacken och skrev en bok

Åkersbergabon Magnus Stenlund jobbade som bankanalytiker. En dag förändrades livet. Han bröt nacken och bytte karriär. Nu är han aktuell med boken ”Den eldrökta”, en fantasy om forntiden.

  • Publicerad 16:58, 11 apr 2016

Magnus Stenlund säger själv att han hade en förbluffande tur, den där dagen i skidbacken för fem år sedan. Han gjorde en halv volt och föll 3,5 meter och landade på nacken. Det gjorde visserligen ont, men det var först några dagar efteråt som han förstod att han hade brutit nacken.

– När jag åkte in till sjukhuset en andra gång undrade läkaren vem i helvete som satt på mig en krage. En kota var bruten. Sådant gör saker med dig. Du får en livsinsikt, säger Magnus Stenlund.

Han bytte karriär. Sa upp sig från jobbet som analytiker på en bank och satsade på författardrömmen.

Nu är boken här. ”Den eldrökta” är en fornnordisk saga som handlar om karaktärerna Yngve och Alva som knyts samman av en mystisk bok.

– Det är en Tolkiensaga. De som gillar Game of throne kommer att tycka att boken är spännande. Boken handlar om makt och hur makt vinns. Därför kan man säga att boken är tidlös.

”Den eldrökta” är den första boken i flera delar. Han ger ut den på eget förlag.

– Jag har lagt ner 10 000 forskningstimmar på böckerna. Jag brinner verkligen för det här och har alltid varit väldigt historieintresserad. Men det är svårt att få ett svenskt förlag att nappa. Nu översätts boken till engelska, så jag hoppas få den utgiven på ett utländskt förlag.

Fakta

Fler lokala boksläpp

Under våren släpper författaren Linda Sundgren boken ”Ondska utan ånger” – en skärgårdsdeckare från Vaxholm som ges ut av Visto förlag.

Vaxholmsbon och debutförfattaren Christian Lundblad, som är uppväxt i Åkersberga och till vardags driver biografen i Vaxholm, är också aktuell med den nyutgivna thrillern ”12 dagar” som ges ut på Calidris förlag.