Mål. "Det är en dröm att bli kontaktad av någon man lyssnat på, för ett samarbete", säger Jack Fors Ahlberg, till höger. Foto: Ylva Bergman

Bromstens nästa musikhopp gör sårbar hiphop på svenska

Visst, hiphop kan vara guldtänder och sedelrullar. Men i dag kan hiphopen lika gärna vara tårar och sårbarhet. Vi träffade nystartade duon Sthlm från Bromsten.

  • Publicerad 16:07, 1 jun 2018

Skira sommarblommor och hårda betongväggar bildar en ram runt 17-åringarna i hiphopduon Sthlm, när de fotograferas i Bromstens industriområde.

– Det lilla "street" vi har, kommer nog härifrån, säger Jack Fors Ahlberg som svar på frågan om platsen har inspirerat dem att syssla med just hiphop.

För visst kommer en ansenlig skara hiphoppare från just den här stadsdelen. Inte minst en av bandets stora influenser, Erik Lundin.

Det var här i Bromsten som bandmedlemmarna Jack Fors Ahlberg och Linus Johnson hejade på varandra för första gången. I skolkorridorerna på Bromstensskolan blev AIK-tröjorna en gemensam länk innan de ens var vänner.

När killarnas musikintresse sedan tog dem vidare till Kulturama i Sundbyberg blev de vänner på riktigt. Men ett band blev killarna först i samband med ett skolprojekt på gymnasieskolan Rytmus i Sickla, där killarna pluggar i dag.

– Förra året hade vi ett slutprojekt där vi fick göra en låt, vilken vi ville. Jag ville göra en hiphop-låt och så drog jag med mig Linus. Vi tyckte det var skitkul och nu har vi snart ett album, säger Jack.

Samarbetar. "Jag är så dåligt på att börja låtar, men det är Linus klockren på. Jag hade inte fått något gjort utan dig", säger Jack Fors Ahlberg till Linus Johnson. Foto: Ylva Bergman

Uppväxt. Killarna växte upp i Bromsten. I dag bor Jack kvar, men Linus har flyttat till Jakobsberg. Foto: Ylva Bergman

Lugnet. "Är man hos vänner som bor i Gamla stan eller Slussen, det är konstant ljud. Vi gillar tystnaden här ute i förorten", säger killarna i bandet Sthlm. Foto: Ylva Bergman

Tips till dig som vill skriva musik

Enligt Jack och Linus behöver det inte vara så krångligt at börja skriva musik. Här kommer fem tips:

1. Spendera lite pengar på ett musikprogram, eller ladda ner en gratisvariant

2. Kollar på Youtube i 20 timmar i sträck för att få lite grundförståelse

3. Lyssna på folk som vet vad de gör, som världens duktigaste producenter och låtskrivare. Vad gör de som inte jag gör? Ha en idol att sikta mot.

4. Tro på dig själv.

5. Våga ta kritik

Visa merVisa mindre

Alkohol och kärlek

Det senaste året har killarna skickat ljudslingor fram och tillbaka till varandra och diskuterat låttexter. Till sommaren ska albumet Anteckningar släppas. Men redan nu finns två låtar ute på Spotify.

– Låtarna handlar om alla intryck vi fått som ungdomar i Stockholm och i förorten. Det är mycket intryck. Mycket minnen. Ämnen som alkohol och kärlek och hur vi ser på det, säger Jack Fors Ahlberg.

Textrader om vardagen

Med sina texter vill Jack Fors Ahlberg och Linus Johnson beskriva en verklighet som inte är extrem. Men som är deras egen.

I låten Storstadsljus beskrivs hur de "inte levt ett liv av diamanter och kristaller, aldrig demonstrerat, skrikit och slagits i kravaller".

– Den handlar om att växa upp som ungdom i Stockholm. Visst man hör om skjutningar och allt som är dåligt, men det är inte de intrycken som är vår vardag. Jag tror det är lättare att skriva om nåt man faktiskt har koll på. Och då blir det inte så mycket dåliga saker. För jag har en väldigt fin syn på Stockholm, säger Jack Fors Ahlberg.

Låten 17 vårar, innehåller sårbara textrader om hjärtekross: "Sjutton vårar, vandrar runt med samma gamla skåra. Sjutton vårar, aldrig fällt så många tårar".

– Det har gått snabbt att få fram de här låtarna. Jag tror det beror på att det är så mycket som hänt i våra liv, som kärleksförhållanden. Vi har något enkelt att plocka från, säger Linus Johnson.

Har det blivit mer vanligt att visa känslor inom hiphopen?

– Om det blivit mer vanligt, jag vet inte, men jag tror att det är viktigt att göra det. Annars går man runt och bär på allt, säger Linus Johnson.

– Vi är väldigt öppna med våra känslor i vårt kompisgäng. Vi pratar om vad som helst. När man hittar vänner man kan vara sig själv med är det inga problem att visa känslor. Folk kommer att ta dig för den du är ändå, inflikar Jack Fors Ahlberg.