Ska väck. Graffitimålningen Fascinate i Bromsten bör rivas, tycker exploateringsnämnden. Ärendet ska också tas upp i stadsbyggnadsnämnden. Foto: Tomas Lauffs

Bromstens klassiska graffitivägg ska rivas

Den gamla industriväggen med konstverket Fascinate, som blivit ett landmärke i Bromsten, ska rivas. Något som måste ske av säkerhetsskäl, menar staden.

  • Publicerad 16:20, 28 apr 2020

Politikerna har försökt få bort den ett bra tag.

Målningen uppfördes 1989 med fastighetsägarens tillstånd, och är en av norra Europas äldsta graffitimålningar. För några år sedan blev den tretton meter breda och åtta meter höga Fascinate Sveriges första q-märkta graffitimålning, vilket innebar att den skulle skyddas från rivning.

Förra veckan klubbade exploateringsnämnden i Stockholms stad dock igenom att ta bort q-märkningen, för att kunna riva väggen med målningen.

En park ska byggas i närheten av platsen, och väggen bedöms inte som säker.

– Egentligen handlar det inte om vad som ska byggas omkring den, det handlar om att den står på allmän platsmark och kan rasa. I och med att allmänheten har tillträde till marken kan vi inte riskera det, säger Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

Vill bevara verket

Han berättar att exploateringskontoret har tagit in konsulter som tittat på om det skulle gå att stötta eller flytta väggen, men att de bedömt att det inte går.

– Det är väldigt synd. Vi tycker att det är tråkigt utifrån stadsbilden, den har blivit ett signum för Bromsten.

Staden ska nu undersöka om det går att ersätta målningen genom att skapa en avbildning i någon form.

– Vi har tagit kontakt med Stadsmuseet och Stockholm konst och kommer vilja bevara verket på något sätt, vi tittar på om det går att ta prover på färgen för att kunna återskapa den till exempel.

"Vallfärdar för att se den"

Tarik Saleh och hans vän Circle var bara 17 år när de skapade Fascinate. Han är inte förvånad över beslutet, men besviken.

– Politikerna har försökt få bort den ett bra tag. Jag tror knappast bara att det handlar om säkerhet; man vill helt enkelt inte betala tillräckligt för konst och kultur som anses som ful, säger Tarik Saleh.

Han fortsätter:

– Jag är dock förvånad över att målningen ens finns kvar. Det största hotet mot graffiti brukar vara annan graffiti, att folk målar över. Det säger mycket om målningens värde inom graffitivärlden tycker jag. Jag vet att folk vallfärdar för att se den.

Han ser däremot inte målningen som sin egen längre.

– Jag var 17 år och en idiot när jag målade den, så jag ser inget personligt i den så, det är inte det som det handlar om, utan snarare att jag vet att den har stor betydelse för människor och att den är en stark identitetsmarkör för norr- och västerort.

Att staden planerar att ersätta målningen med en avbild av den förstår Tarik Saleh inte.

– Tänk om du skulle åka till Gamla stan om 200 år och istället mötas av en målning av Gamla stan. Det är ett hån. Väggen är ett kulturarv, och att man väljer att riva den är ett stort svek mot invånarna och graffitin som konstform.

Ärendet om graffitiväggen ska även tas upp i stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad, den 28 maj.

Fascinate

✓ Skapades 1989 av Circle och Tarik Saleh på en industribyggnad från 1970. Själva huset revs sedan, men väggen med målningen fick stå kvar.

✓ Blev Sveriges första q-märkta (i folkmun k-märkta) graffitimålning.

✓ Målningen är en av Sveriges äldsta ännu bevarade graffitimålningar.

Visa merVisa mindre