Brommaungdomar representerar Sverige i internationell forskartävling

Tre elever från Blackebergs gymnasium fick pris i Sveriges största tävling för unga forskare i våras. Nu åker de till Bryssel för att representera Sverige i den internationella motsvarigheten.

  • Publicerad 17:45, 14 sep 2016

I morgon drar de tre gymnasieungdomarna Niklas Sandwall, Veronica Enblom och Emil Belfrage iväg till Bryssel för att tävla mot unga forskare från hela EU.

I våras fick trion från Blackeberg stipendium och utmärkelsen Publiken pris under Utställningen Unga Forskare med sitt gymnasiearbete Dried blood spots.

Projektet går ut på att jämföra torkade blodprov med flytande och visar att torkade blodprov på många sätt är bättre än de frysta som används idag.

– De torkade är betydligt billigare och är perfekt för U-länder där man saknar frys, det krävs också en mindre mängd blod från patienten. Vi hoppas att man kommer kunna ha torkade blodprov som standard på alla sjukhus i framtiden, säger Veronica Enblom.

Priset på Utställningen Unga Forskare var en plats i tävlingen EU Contest i Bryssel där ungdomarna ska tävla vidare med sitt forskningsprojekt.

– Det känns riktigt nervöst men jättespännande. Det ska framför allt bli kul att höra alla andra projekt och träffa folk som är lika intresserade av de här ämnena som vi är, säger Veronica Enblom.