Pengarna, cirka 100 000 kronor, ska gå till aktiviteter som uppmärksammar personalens hårda slit. Foto: Åsa Sommarström

Brommas politiker skänker arvode – vill hylla coronapersonal

1,1 miljoner kronor. Så mycket plockade Brommas politiker ut i arvode förra året*. Från och med den 16 juni avstår de sina mötesarvoden – ända fram till nyår. – Personalen inom välfärden sliter i coronatider. De är värda allt tack och stöd, skriver politikerna i ett brev.

  • Publicerad 14:40, 16 jun 2020

Texten har uppdaterats. Den totala mötesarvodessiffran är 100 000 kronor.

Såväl ledamöter som ersättare i Bromma stadsdelsnämnd avstår sina mötesarvoden under resterande delen av året, alltså 16 juni till 31 december.

Pengarna, cirka 100 000 kronor, ska istället gå till aktiviteter som ska uppmärksamma personal som jobbat särskilt hårt under coronakrisen.

”De som arbetar i Brommas välfärd har under hela våren stått i frontlinjen för att hantera coronakrisen. För detta är de värda allt vårt tack och stöd” skriver politikerna i ett brev som undertecknats av samtliga partier.

Facket: ”Fin gest”

Sammanträde i Alviks medborgarhus, före coronakrisen. Unde våren har mötena mestadels hållits digitalt. Foto: Åsa Sommarström.

Beslutet om att avstå mötesarvodena, som fattas under tisdagens stadsdelsnämndsmöte, tas emot väl av fackföreningen Kommunal som ansluter många i välfärdspersonalen.

– Det är fantastiskt och stort att göra så tycker jag, det är ändå deras löner så det är en fin gest. Däremot så har vi inte fått till oss vad man tänker lägga pengarna på. Jag hoppas att vi får vara delaktiga, säger Laila Bergmark, förhandlingsansvarig inom Kommunal Bromma.

Vad vill dina medlemmar att pengarna går till?

– Det är klart att de skulle uppskatta att får göra något roligt tillsammans, att få komma bort från arbetet en stund. Det är tufft och slitigt nu. Samtidigt finns en frustration om att arbetet även ska märkas på lönen, men just det här skulle bli en otroligt liten summa per person, säger Laila Bergmark.

Personalen får vara med och bestämma

Johan Paccamonti (M), Bromma stadsdelsnämnds ordförande. Foto: Åsa Sommarström.

Hur pengarna ska fördelas kvarstår.

– Hur de ska användas vill vi ska bestämmas tillsammans med den personal som berörs, säger Johan Paccamonti (M), stadsdelsnämndens ordförande.

Han är, tillsammans med vice ordföranden Lillemor Samuelsson (V), den som tjänat mest. Förra året fick den 35-årige fritidspolitikern nära 180 000 kronor för sitt arbete.

*Ersättarnas sammanträdesarvoden är ej medräknade i årsarvodet på 1,1 miljoner kronor. Inte heller ordförande samt vice ordförande i sociala utskott.