Möte. Politikerna i Bromma avstår arvode under årets kommande sammanträden. Arkivbild. Foto: Ella Söderberg

Brommas politiker avstår arvode

Brommas förtroendevalda politiker väljer att avstå sin ersättning när stadsdelsnämnden har sammanträde. På det viset hoppas man spara pengar som istället ska gå till stadsdelens välfärd.

  • Publicerad 11:42, 17 jun 2020

Varje gång en stadsdelsnämnd har sammanträde får de förtroendevalda ett sammanträdesarvode på 550 kronor. För Brommas del rör det sig om 13 ledamöter och 13 ersättare.

Men nu har samtliga partier i stadsdelsnämnden tagit ett gemensamt initiativ om att slopa sammanträdesarvodet från och med juni fram till årsskiftet. Det motsvarar lite mer än hundratusen kronor.

– Men det är även pengar som lagts undan från de senaste nämnderna när vi inte har varit full bemanning på mötena, säger Johan Paccamonti (M), ordförande i stadsdelsnämnden.

Vill visa uppskattning

Anledningen är att man istället vill att pengarna ska gå till verksamheter och yrkesgrupper som jobbar inom välfärden i Bromma.

– Vi vill visa vår uppskattning inför det mycket hårda arbete som väldigt många av personalen har lagt ner under våren, och säkert kommer att få lägga när den kommande hösten.

Johan Paccamonti säger att äldreomsorgen har stått mycket i fokus, men även förskolan har slitit hårt med att ha öppet trots sjukfrånvaro och riktlinjer. Än så länge är det inte bestämt exakt vart pengarna ska gå, men de ska fördelas ut löpande under året efter att man tagit reda på var pengarna gör mest nytta.

– Partierna kunde fort enas om att ställa sig bakom initiativet. Även om vi tycker olika i politiska frågor var vi ändå fullt ut enade i vår beundran och vilja om att visa uppskattning för personalen i Bromma.

Däremot berörs politikernas årsarvode inte av beslutet.

Arvode för förtroendevalda

Enligt en överenskommelse mellan samtliga partier i stadshuset har partierna under mandatperioden rätt till vissa arvoderingar av förtroendevalda på hel- och deltid.

Besluten om arvodena fattas av kommunfullmäktige, och en översyn sker varje år.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre