Brommas ovanliga museum sätter dig på pottan

I helgen slår Nationalmuseum åter upp portarna. Men vad är en tavla av Rembrandt jämfört med direktör Nymans toalett i grön backelit från 1940-talet? Ingen skitsak, det står klart efter ett besök på VVS-museet i Bromma.

  • Publicerad 11:46, 21 feb 2020

Missade du det här reportaget? Nu får du chans att läsa det igen. I februari och mars 2020 håller museet öppet. 


– Personalen fick dela på en toalett, men direktör Nyman skulle såklart ha en egen. Men så var detta också 1940-tal, säger Rolf Levin, chefsintendent.

Direktör Nymans toalettstol, för små och stora behov. Foto: Anna Z Ek

Den pensionerade rörmokaren visar runt i de 500 kvadratmeterstora lokalerna på Archimedesvägen i Bromma. Sedan drygt två år tillbaka finns här Sveriges enda VVS-museum med skatter som vevdrivna tvättmaskiner, toaletter från 1800-talet, hundraåriga verktyg och gasmätare som får intresserade inom området att dregla.

– Pumparna, det är verkligen något för nördar, men allmänheten brukar tycka om toaletterna, säger Rolf Levin och plockar fram ett fotografi på självaste August Strindberg.

Dåtidens toalettstolar var en fröjd för såväl öga som tarm. Foto: Anna Z Ek

Det sägs att han, när han för första gången 1883 tittade ner i den vackert blomdekorerade toalettstolen, häpnade över vart hans avfall tagit vägen.

– Tydligen så var toalettskålen så ren att den kunde användas till att äta sköldpaddssoppa ur tyckte Strindberg, säger Rolf Levin.

Toalettskålen var så ren att den kunde användas till att äta sköldpaddssoppa ur tyckte Strindberg

Rolf Levin, indentent

Sveriges enda VVS-museum ligger i Bromma, Foto: Anna Z Ek.

Museet, som har öppet cirka fem gånger per år för allmänheten, drivs av en förening med mestadels pensionerade yrkespersoner. Rolf Levin är en av dem. Men att han skulle komma att börja i branschen avgjordes av slumpen. Eller egentligen av en sällsynt trist snickare.

– Jag gjorde prao hos en snickare, men han var så jävla tråkig. Bredvid däremot så jobbade ett gäng roliga rörmokare. Jag ville hellre vara med dem och på den vägen är det, säger Rolf Levin.

Dåtidens toastol både för behov och bekvämlighet

Föregångaren till dagens toalettstol går tillbaka till slutet av 1800-talet och är helt enkelt ett trästol modell större med en stor röd sammetsdyna. Under dynan finns en träsits och under den en hink.

– Den var nog ganska bekväm att sitta i för att göra sin behov och användes också som stol, säger Rolf Levin.

En toalett och en stol. Här är föregångaren till dagens toa. Foto: Anna Z Ek

Idag är det standard med både toalett, dusch och tvättmaskin i våra hem, men så sent som i mitten av 1960-talet saknade en tredjedel av alla bostäder i Sverige ett badrum. Nödlösningen blev en potta att göra behoven i om natten.

– Det är svårt att tänka sig idag. Men så var det. Och det är därför det här museet behövs, för att visa hur viktigt rent vatten och avlopp är. Det är ju en förutsättning för att vi inte ska bli sjuka, säger Rolf Levin.

Fakta

Värme, ventilation och sanitet

  • VVS står för värme, ventilation och sanitet. 
  • Den som jobbar inom VVS jobbar dels inom byggindustrin och dels med tekniska system i byggnader som planeras, projekteras och utförs av branschen.
  • VVS omfattar också system för vattenförsörjning och avlopp i fastigheter samt kontroll av inomhusklimat.
  • Museet i Bromma är öppet för allmänheten 23/2, 29/3,13/9,18/10 och 22/11. Se tider här.
Visa merVisa mindre