Brommas ekar hårt drabbade av ekmal

Det är den snedstreckade ekstyltmalen som får ekarna i Bromma att se vissna ut redan nu. Malen gynnas av det varma vädret och tät bebyggelse – och förökar sig nu mer än någonsin.

  • Publicerad 17:30, 7 jun 2018

Det varma vädret har fått malarna att lämna sina vinterplatser tidigare än vanligt. Snedstreckad ekstyltmal är en liten insekt som lägger sina ägg i bladen på ekar, oftast i slutet av maj. Den brunfläckade beläggningen – som syns på bladen – är i själva verket en blåsa som fungerar som ett växthus. Får blåsan mycket solljus och värme blir larverna mer produktiva.

Efter en månad är larverna fullvuxna. Då biter de hål i bladet och hissar ner sig från trädet med silkestrådar för att förpuppas på marken. Bromma är en av de platser som drabbats av ekstyltmal.

Ålstensbon Sara Perers upptäckte bruna fläckar på sin ek.

– Det ser ut som att eken blivit bränd, löven är gråa som att den varit i en eldsvåda. Först trodde jag att den skulle dö men sen började jag googla och förstod att de inte var så farligt. Jag trodde bara att de var vårat träd som hade drabbats, men sen började jag cykla runt och såg flera ekar i Bromma med gråa löv.

Britt-Marie Alven är Trädspecialist på trafikkontoret och har fått in flera anmälningar om ekmal från oroliga Brommabor.

– Vi får in telefonsamtal från bland annat Bromma, jag åkte igenom Bromma idag och såg en hel del där. Vi har haft sådana här angrepp tidigare år men träden brukar återhämta sig.

En förklaring till årets utbrott är den gynnsamma temperaturen. Varmare vintrar får snedstreckade ekstyltmalen att lättare klara sig. En annan förklaring är exploateringen av bebyggelse. Malarna gillar att övervintra på och i hus.

Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog på Naturhistoriska museet. Han menar att man inte ska vara orolig för sin ek.

– Normalt sätt brukar ekarna tåla ganska mycket stryk.

Kan man vidta några åtgärder för att minska angreppen på sin ek?

– Nej, det kan man egentligen inte göra. I och med att insekten kan flyga så har malen redan spritt sig. Det vore en annan sak om man bodde på en öde ö och tog bort alla blad från den eken innan det spred sig. Men det kan man inte göra här, vi bor ju inte på en isolerad plats, det finns ekar överallt, säger Didrik Vanhoenacker.