Försvunnen. Lillklockan är från 1638 och klingade i Bromma kyrka fram tills 1974 då den förstördes i en brand i klockstapeln. Foto: Ella Söderberg/Hanna Fjällman

Brommas anrika kyrkklocka fortfarande borta

Kyrkklockan som stals från Bromma kyrkogård helgen innan jul är fortfarande försvunnen. Händelsen vid tidpunkten polisanmäldes men ärendet lades ner redan i januari i brist på bevis.

  • Publicerad 11:30, 16 jul 2021

Många fortfarande väldigt ledsna.

Torbjörn Gustavsson Foto: Ella Söderberg

Det var i vintras som en besökare noterade kyrkoherden Torbjörn Gustavsson om kyrkklockan som stod på kyrkogården var borta. Något som Mitt i vid tillfället rapporterade om. Torbjörn Gustavsson gjorde då en polisanmälan men har sedan dess inte hört något mer.

– Jag kontaktade polisen i våras men då hade det fortfarande inte hänt något, nu vet jag inte om utredningen är nerlagd eller inte, säger kyrkoherden Torbjörn Gustavsson. 

Kallas för Lillklockan

Kyrkklockan kallas för ”Lillklockan” och är från 1638. Klockan som vägde 500 kilo var inte i bruk. Efter en brand som inträffade 1974 i Bromma kyrka klockstapel förstördes den och ställdes på kyrkogården som utställningsföremål.

Klockan är en meter i diameter och i kompakt metall, så de som tagit den måste haft någon typ av hjälpmedel, kanske en lyftkran, berättade Torbjörn Gustavsson för Mitt i när händelsen inträffade.  

Förundersökningen nerlagd

I polisens diarium hade man en förundersökning, men när Mitt i hör av sig ger polisen beskedet att förundersökningen lades ned redan den 12 januari. Det fanns inga förutsättningar att fortsätta eftersom det inte fanns tillräckligt med bevis, menar polisen.

– Jag hade ingen aning om att undersökningen var nerlagd. På ett sätt kan jag förstå det, de har ju inte mycket att gå på. Det är inget man kan följa på Blocket, säger Torbjörn Gustavsson.

Han sitter vid kyrkogården. Beskrivningen av kyrkklockan står fortfarande kvar där den stod.

– Jag ska viga ett brudpar och satt precis och tänkte på klockan, berättar Torbjörn.

Vad kyrkklockan var värd rent metallvärde så är den ren skrot enligt honom, men för Bromma församling hade den ett stort personligt värde berättar Torbjörn Gustavsson. 

Klockan hade varit en del av Bromma församling i över 380 år så är många fortfarande väldigt ledsna över händelsen och flera hade en relation till den. Trots att den inte används på många år finns det fortfarande människor som gifte sig till denna klocka, berättade kyrkoherden Torbjörn Gustavsson för Mitt i.

– Kyrkklockan har sen händelsen inträffade blivit en icebreaker, ett samtalsämne. Jag vilar lite i att om den dyker upp någonstans så kanske de kommer återuppta förundersökningen igen.