Rån. I mitten av oktober rånades tre ungdomar på sina mopeder vid Ängby IP. Till höger: Matti Rönnqvist, kommunpolis. Foto: Mikael Andersson/Lars Hedelin

Brommapappa kräver krafttag mot ungdomsrån

En 15-årig pojke från Bromma rånades på sin moped och hotades med ett skjutvapen. Nu vill hans pappa att föräldrar och polis ska jobba närmare varandra för att fler ska åka fast.

  • Publicerad 17:27, 29 okt 2019

I mitten av oktober blev tre ungdomar rånade på sina mopeder en fredagskväll vid Ängby IP. Maskerade personer med rånarluvor ska ha hotat ungdomarna med ett pistolliknande föremål, och sedan kört iväg med mopederna. Ingen ska ha skadats fysiskt i samband med händelsen.

På senaste mötet i Bromma stadsdelsnämnd infann sig pappan till en av ungdomarna och vädjade till politikerna om att något måste göras för att antalet ungdomsrån i Bromma ska minska. Framförallt vill han se ett organiserat samarbete mellan Brommas föräldrar och lokalpolisen.

När vi pratar med pappan, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, efter mötet lyfter han forum på sociala medier som ett sätt för vuxna att samverka för att öka tryggheten i Bromma.

Som exempel ger han en Facebookgrupp i Sollentuna. Flera gånger i veckan nattvandrar föräldrarna, och rapporterar sedan i gruppen vad de sett under kvällen.

– Det ska vara konkret och inte så mycket känslor, diskussioner och irritationer. Jag vill se en samverkan där polisen går i bräschen och har möjlighet att få med sig föräldragrupper. Det behövs en kortsiktig plan där polis och politiker tar täten, och en långsiktig plan ännu högre upp, kanske att man dubblerar antalet poliser, säger pappan.

Idag har utredningen gällande mopedrånet lagts ned i brist på bevis. Pappan är inte förvånad.

– Från dag ett blir jag bemött med att jag inte ska förvänta mig att utredningen kommer gå vidare. Samtidigt förstår jag polisen, hur ska de kunna lösa det här utan resurser?

Polisen positiv till nattvandring

Brommas kommunpolis Matti Rönnqvist säger att förhör har hållits och att man fått några tips i ärendet som gäller 15-åringen.

– Vi kommer inte längre, men det beror inte på en dålig utredning, utan att det helt enkelt kom in för lite material, säger han.

Matti Rönnqvist menar att man på det stora hela har lyckats bra med att utreda många av ungdomsrånen som skedde i Alvik förra året.

– Där utredde vi och kom fram till vilka de var. Eftersom de var underåriga kan det uppfattas som att det inte hände något med dem. Om de är under 15 år är de inte straffmyndiga, och blir då ett fall för socialtjänsten. Men polisiärt utredde vi det, säger Matti Rönnqvist.

Han välkomnar fler vuxenvandringar eftersom det är svårt för polisen att verka överallt i Bromma.

– Nästa fråga är vilket samarbete man skulle kunna ha, där får man fundera på vad för slags rapportering det ska röra sig om, säger han.

Samtidigt påpekar han att Facebookgrupper med syfte att öka tryggheten i ett område kan fungera åt båda hållen.

– Det är bra att man delar information som alla har användning av, men tyvärr har jag en bild av att om man får reda på mycket kan det föda en oro, som kanske inte alltid är av godo, säger Matti Rönnqvist.

Vill du nattvandra i Norra Ängby?

I 3,5 år har Stefan Tell tillsammans med Norra Ängby Trädgårdsstadsförening anordnat kvällsvandringar i Norra Ängby. Varje fredag och lördag klockan 20.50 ses 5 till 10 personer vid Ängby torg för att sedan promenerar runt skolgårdar, förskolor och idrottsplatser i några timmar och visa sig synliga i reflexvästar.

Stefan Tells tips till den som vill engagera sig är att kolla upp om det finns lokala vandringsgrupper i sitt område.

– Jag tror att det sänder en signal om vuxna går ut och säger hej. Det finns en poäng med att ha väktare vid tunnelbanan, men i ett bostadsområde är det bättre att ha engagerat folk som faktiskt bor där. En dag per år kan nog de flesta avsätta för att gå ut och vandra, säger han.

Den som är intresserad av att kvällsvandra med Norra Ängby-gruppen kan gå med i Facebookgruppen "Kvällsvandringar i Norra Ängby med omnejd".

Visa merVisa mindre