Brommagymnasterna vill sparka 2 av 3 tränare

Brommagymnasternas glansperiod kan vara över. Styrelse vill banta bort två av tre anställda tränare i artistiskt gymnastik. – Det blir omöjligt att hålla samma nivå som nu – det är katastrof. Jag söker jobb nu, säger chefstränaren Alexander Manyakine.

  • Publicerad 20:40, 12 jun 2017

Raklång svingar David Rumbutis, 17, varv på varv runt räcket. Men i en vändning tappar han greppet och faller. Fötterna går i Åkeshovshallens blå matta först innan han fortsätter bakåt i en kullerbytta.

David Rumbutis tränar räck. Foto: Åsa Sommarström

I slutet av maj vann han nordiska juniormästerskapen i Oslo. I juli väntar ungdoms-OS i Ungern. Han är en av ett 30-tal som ingår i Brommagymnasternas elitsatsning på artistisk gymnastik. Han tycker att det är trist om föreningen skär ner på tränarstaben.

– Jag vill helst ha så många tränare som hjälper mig som möjligt. Men jag är inställd på att köra mitt race oavsett. Jag har ju min tränare Alex (Manyakine) som har fokus på mig.

David Rumbutis. Foto: Åsa Sommarström

”Ledsen för de som inte får träna”

Men han inser att det kan få konsekvenser för flera klubbkompisar.

– De som inte får någon tränare får ju byta klubb eller helt enkelt lägga ner. Det är ju jättetråkigt om många slutar. Jag får ju inte så stort umgänge att hänga med då. Jag blir ledsen för dem som inte vill men inte får träna.

Försämrad ekonomi

Brommagymnasternas ekonomi beskrevs som ”fortsatt stabil” i verksamhetsberättelsen för 2015-2016. Fler gymnaster jämfört med föregående år gav mer pengar från träningsavgifter och bidrag.

Men nu har trenden vänt, enligt styrelsen. Föreningen har ”en tydlig och inte tillfällig nedgång i ekonomin med minskade intäkter på grund av totalt färre aktiva gymnaster”. Dessutom har klubben högre kostnader för gymmet Bromma Träningscenter och elitsatsningen på artistisk gymnastik, enligt styrelsen. Bromma Träningscenter går med förlust och föreningen fick vid det senaste bokslutet skjuta till 350000 kronor för att täcka underskottet.

En anställd tränare kvar

En åtgärd för att bromsa utvecklingen är att minska kostnaderna för den artistiska gymnastiken. Styrelsen skriver att föreningen har för avsikt att under juni säga upp två av tre anställda tränare och endast behålla chefstränaren. Den nya organisationen ska vara igång senast efter årsskiftet.

– Vi vill ha kvar en anställd tränare för att stötta den yttersta eliten. Men vi vill inte ha en modell med enbart anställda tränare utan vår tidigare modell med fler fritidstränare. Tidigare har vi haft jätteduktiga fritidstränare, de flesta har varit duktiga gymnaster själva och får ett litet arvode men har andra jobb vid sidan om, säger ordföranden Lena Tollerz Törn.

Tränade OS-vinnare

– Bra! Våga lite mer!

Alexander Manyakine manar på pojkarna som svänger runt på räcket. Han kommer ifrån Ryssland där han tränade olika gymnaster under 20 år. Bland andra Nikolai Kryukov som tog OS-guld i Atlanta 1996 och OS-brons i Sydney 2000.

”Har inte tid”

Nu har han varit i Brommagymnasterna i tolv år och tränat upp flera SM-vinnare. Han driver elitverksamheten tillsammans med sin fru Lena Manyakina och Oleg Navakunski. Han har fått i uppdrag av styrelsen att försöka driva verksamheten vidare själv med hjälp av ideella tränare.

– Jag pratade med flera gamla gymnaster som jag har haft men vill inte – de har inte tid att jobba med gymnaster på elitnivå. Det tar för mycket tid.

Kan inte föräldrar hjälpa till?

– Inte om de inte har varit gymnaster själva. De kan ta hand om barngrupper men på elitnivå måste du kunna vartenda steg perfekt.

Oroliga föräldrar

Flera föräldrar till barnen som går på artistisk gymnastik känner oro.

– Vi ser inte att en tränare kommer att räcka till 27. Det finns risk att de skadar sig och gör övningar fel. Gymnasterna behöver verkligen den individuella träningen, säger Alexandra Ferrarro, mamma till Luca, 10.

Pojkarna går ner i split. Foto: Åsa Sommarström

Förslag som ökar klubbkassan

Föräldrarna har under våren tagit fram förslag på åtgärder för att öka föreningens intäkter. Bland annat genom att engagera föräldrar att leda barngrupper, göra insamlingar och söka sponsorer. Åtgärder som de beräknade skulle ge klubben 630000 kronor årligen.

”Inte lyssnat på oss”

Styrelsen tycker att förslagen är bra men vill ändå gå vidare med att banta antalet anställda tränare.

– Ekonomin är självklart en pusselbit men vi vill ändå ha fler fritidstränare. Det är viktig modell i hela Idrottssverige, säger Lena Tollerz Törn.

– Det känns inte som att de har lyssnat på oss, säger Alexandra Ferrarro.

Föräldrarna Alexandra Ferrarro, Peter Gustafsson och Stina Edfeldt är oroliga. Foto: Åsa Sommarström

1000 barn i kö

Lena Tollerz Törn är vid sidan om ordförandeuppdraget även ledare får sin åttaåriga dotters gymnastikgrupp. Hon vill hitta fler som likt henne kan tänka sig att arbeta ideellt. Föreningen har 1000 barn som köar för att få börja i föreningen.

– Hade vi 100 tränare till skulle vi kunna erbjuda gymnastik till alla som vill kunna börja i Brommagymnasterna.

Risk att de bästa flyr

Hon medger att ett beslut avskeda anställda elittränare kan få duktiga gymnaster att lämna föreningen.

– Jag inser att risken finns. Men om vi lyckas etablera fritidstränare tror jag att vi kan vara precis lika framgångsrika som tidigare. Men vi har fortfarande inte fattat beslutet, än så länge är det bara vår avsikt att minska antalet anställda tränare och ha fler fritidstränare. Ingen tränare har blivit uppsagd.

När ska ni ta ett beslut?

– Vi kommer att ta ett beslut under försommaren.

”Söker jobb”

Alexander Manyakine är bedrövad över styrelsens förslag.

– Vi kommer aldrig kunna fortsätta att hålla den här nivån om vi ska ha färre anställda tränare.

Funderar du på att byta klubb?

– Jag söker jobb nu. Jag pratar med Hammarbygymnasterna och de är intresserade. Men vi får se vad som händer efter sommaren. Jag och min fru har fått veta att vi har uppsägningstid till den 1 juli nästa år. Sedan kanske det är: ”Hej då”.