Brommaföretagare kräver sänkt hyra av staden: ”ta ansvar!”

Anställda har fått gå och ägarna jobbar gratis. Nu vill företag i Bromma se sänkta hyror – men politikerna i Stockholm erbjuder endast uppskov. – Det är som att bygga på en skuld. Allt måste ju betalas tillbaka, men med vilka intäkter? säger Micha Velasco egenföretagare.

  • Publicerad 05:44, 26 mar 2020

I april 2018 öppnade VREX i Bromma. Konceptet, att ta på sig VR-glasögon och gå in i en annan värld, visade sig vara populärt och verksamheten växte. 

Men på bara några veckor har nybokningsläget gått ner med 95 procent och det blir allt svårare att betala de största kostnaderna: lön till anställda och hyran.

Foto: Isabelle Velasco.

Flera anställda har korttidspermitterats och ägarna jobbar gratis.

– Vi har förlorat hundratusentals kronor, säger Micha Velasco, delägare.

I slutet av förra veckan vädjade han därför till stadens politiker att sänka hyrorna för företagare i Stockholms stads lokaler.

Staden skjuter upp hyresbetalningar

Anna König Jerlmyr (M) i mitten, höll presskonferens tillsammans med sina kollegor med anledning av coronakrisen 25 mars. Foto: Pekka Pääkkö.

Under onsdagen fick han svar. Då höll finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), en presskonferens där hon utlovade uppskov av inbetalningar främst för fastigheter inom hotell, konferens och restaurang. 

– Vad gäller hyresinbetalningar för lokaler så kommer stadens fastighetsägare även där att möjliggöra för uppskov av inbetalning av lokalhyra för exempel privat kulturverksamhet, restaurang och annan företagsverksamhet, säger hon. 

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Foto: Pekka Pääkkö.

Enskilda bedömningar ska göras i varje fall av ansvariga bolag och förvaltningar så som fastighetskontoret, Stockholmshem, Familjebostäder, Svenska bostäder, Sisab och Micasa.

”Det här är inte vad folk behöver”

Att ge företag möjlighet att skjuta upp hyran var inte förslaget som Micha Valesco hade hoppats på.

Så här kan det se ut för kunder på VR-verksamheten. Foto: Privat.

Ett uppskov är egentligen bara att bygga på en skuld. Allt måste ju betalas tillbaka, men med vilka intäkter?

Micha Velasco

– Det är ett väldigt dåligt förslag. Ett uppskov är egentligen bara att bygga på en skuld. Allt måste ju betalas tillbaka, men med vilka intäkter? Det hjälper inte att låna upp sig mer, det är inte vad folk behöver, säger han.

Mer positiv blev Micha Velasco över statens krispaket som kom under onsdagskvällen. Där lovar regeringen tillfällig rabatt för hyreskostnader för vissa branscher.

– Det verkar lovande, så länge de levererar. Men min önskan om hyressänkning av staden kvarstår.

Fakta

Statens coronakrispaket

  • Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter.
  • Tillfällig rabatt för hyreskostnader i de utsatta branscherna.
  • Statlig företagsakut för små och medelstora företag.