Stipendium. William Linné, Fredrik Degen, Leo Righetti och Axel McCarthy har startat upp ett UF-företag som tar fram miljövänligt tvättmedel av hästkastanj. Foto: Neptun UF

Brommaelever vill få fler att tvätta miljövänligt

Allt fler ser över sin klimatpåverkan när det gäller mat, transport och konsumtion. Men hur är det med tvättmedlet? Nu har fyra elever på Bromma gymnasium tagit fram ett nytt koncept utvunnet av kastanjer.

  • Publicerad 11:42, 9 dec 2019

William Linné, Fredrik Degen, Leo Righetti och Axel McCarthy växte alla fyra upp på Ekerö med enskilt avlopp hemma. Därför har de också blivit medvetna om hur det är med vattenbristen på somrarna, att enskilt avlopp inte har samma möjligheter att rena vattnet och hur detta påverkar övergödningen i Mälaren.

När det var dags att bilda UF-företag på deras skola, Bromma gymnasium, ville de därför se vad de kunde bidra med på tvättfronten.

– Det enda alternativet var tvättnötter från Indien, som är nära besläktade med våra hästkastanjer. Men miljövinsten försummas med tanke på att de måste transporteras tusentals mil, säger William Linné.

Återvunnet glas. Tvättmedlet tappas upp i återvunna glasflaskor. Foto: Neptun UF

"Naturens egna tvättmedel"

Genom att googla husmorsrecept kring hur man kunde utvinna tvättmedel ur kastanjerna, har Neptun Detergent, som deras företag heter, tagit fram ett tvättmedel fritt från konstgjorda kemikalier.

– Kastanjerna ska släppa från trädet och ramla ur skalet för att ha så högt innehåll av saponiner (kemiska substanser från växtriket, reds anm.) som möjligt. Man skulle kunna säga att det är naturens egna tvättmedel, det är superhäftigt.

Genom att krossa kastanjerna, koka, filtrera och tappa upp det på glasflaska har de därför tagit fram ett tvättmedel som ska vara mer skonsamt för både kläderna, huden och miljön. Alla fyra läser teknikprogrammet, och har med hjälp av en ph-mätare sett till att värdet blivit så naturligt som möjligt.

Deras lärare bad dem att skicka in sitt bidrag i Svea ekonomis tävling "Young E-business of the Year". För några dagar sedan stod det klart att Neptun Detergent vann ett stipendium på 10 000 kronor.

Med pengarna ska de fortsätta att utveckla sitt företag, och den som är intresserad av att köpa tvättmedlet kan besöka deras hemsida eller sociala medie-kanaler.

Kommer ni fortsätta med företaget efter studenten?

– Absolut, några i gruppen vill göra lumpen, men de som är taggade kommer med 100 procent driva kampanjen att förnya tvättmedelsbranschen så mycket vi kan, säger William Linné.

Neptun Detergent

Att köpa en flaska tvättmedel på nätet kostar 149 kronor för 900 milliliter.

Köper man av företaget när de står på marknader kostar det 109 kronor för en liter.

Mer information finns på neptundetergent.se.

Visa merVisa mindre