Brommaelever prisades med 10 000 kronor

Tre elever på Brommagymnasium har vunnit 10 000 kronor efter att ha skapat en vindtunnel att använda i teknikundervisning i skolan. – Vi har förstått att det är en stor grej, säger Nikita Safronov, en av eleverna.

  • Publicerad 08:53, 29 sep 2017

Det var inom ramen för sin gymnasieutbildning på teknikprogrammet, med inriktning mot flyg, som de tre eleverna Nikita Safronov, Casimir Leminaho och Mathias Bruksman skapade sitt UF-företag. De ville ge andra elever chansen att ha roligare tekniklektioner – och samtidigt tjäna pengar själva. Nu prisas de av Ljungbergsfonden, som är en av Sveriges största privata fonder för utbildningsprojekt inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap.

– Vi tillverkade en egen vindtunnel från ”scratch”. Tanken var att göra den så liten som möjligt, säger Nikita Safronov, som blev superglad när han fick beskedet att just deras innovation vunnit.

”Fyrverkerier i huvudet”

– Det var som fyrverkerier i huvudet. Jag blev lite chockad och väldigt glad. Man har förstått i efterhand att det är en stor grej, inte bara att vinna pengarna utan också äran.

De kom på att de kunde sätta ihop ett studiematerial och på så sätt sälja idén till skolor. Tanken är att vindtunneln ska hjälpa tekniklärare att undervisa i aerodynamik. Ett ämne som ligger Nikita Safronov varmt och hjärtat.

– Jag har alltid drömt om att bli pilot, säger han.

Pengarna ska trion använda för att fortsätta utveckla projektet – det är i alla fall deras plan.

– Men sen vet man ju aldrig hur det blir.