Bygge. Kontor, hotell och affärer planeras i nya Hangar 5 vid Bromma blocks. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Brommabygge på lista över årets sämsta

Varje år väljer facktidningen Byggnadsarbetaren ut årets sämsta byggen. Bland de fem sämsta byggena i hela landet under 2020 finns ett i Bromma.

  • Publicerad 15:05, 22 dec 2020

Det rör sig om Hangar 5 som ligger mellan Bromma blocks och flygplatsen. Här byggs både kontor, hotell och handel, bland annat ska Bromma stadsdelsförvaltning flytta hit när hela bygget är färdigt, vilket beräknas bli någon gång under 2021.

Men bygget har haft flera problem med säkerheten, menar Byggnadsarbetaren. I december 2019 föll en byggarbetare från en trave betongelement ner på ett lastbilsflak. I januari i år skedde ytterligare ett tillbud där en person fick klamra sig fast vid en lyftkran för att inte falla till marken. Personen var 3,5 meter upp i luften innan lyftet stoppades, skriver Byggnadsarbetaren.

I somras upptäcktes det att arbetare jobbade vid takkanten tre våningar upp med fallrisk. Då satte Arbetsmiljöverket ett förbud mot både NCC och en underentreprenör.

Svenska Byggnadsarbetareförbundets ordförande för Stockholm-Gotland, Tomas Kullberg, är kritisk.

– NCC är en stor huvudentreprenör, med kunskap och erfarenhet om att samordna arbetsplatser, och det ska inte få inträffa olyckor och tillbud på det här sättet. Det är inte första gången det händer på Hangar 5 i Bromma, säger Tomas Kullberg i ett pressmeddelande.

"Har förbättrat rutiner"

Men NCC menar att man kontrollerar att det finns riskbedömningar och säkra rutiner för arbetsmomenten, samt att de följer ett omfattande regelverk för att skapa en säker arbetsmiljö för deras medarbetare och underentreprenörer.

– Vi beklagar att det trots detta omfattande säkerhetsarbete har skett ett fåtal incidenter i detta projekt som pågått i flera år och har över 400 medarbetare, vi har arbetat hårt för att förbättra rutinerna efter det, skriver Tove Stål, presschef på NCC, i ett mejl.

Så utses årets sämsta byggen

Det är redaktionen på Byggnadsarbetaren som utser årets sämsta byggarbetsplats. Utnämningen bygger på deras bevakning under året, en rundringning till Byggnads regioner, olika myndigheter, slagningar i diarier, samt andra källor.

Källa: byggnadsarbetaren.se