Brommabor använder appen mest – nu försvinner den

Brommaborna använder appen Tipptapp mest i länet. Nu förbjuds den av Stockholms stad. – Avfallslagstiftningen har inte tagit höjd för de nya tjänsterna, säger Camilla Husebye Becker på miljöförvaltningen.

  • Publicerad 14:11, 8 okt 2018

Ta en bild på det du vill ha kört till återvinningsstationen, skriv vad du vill betala för att få det gjort och vänta på svar från den som nappar.

Det är idén bakom appen Tiptapp. Mest populär är appen hos Brommaborna, som använder den mest av alla i Stockholms län näst efter Täbyborna. Men nu stoppas en av tre tjänster. Anledningen är att det endast är kommuner som får ta hand om hushållsavfall enligt miljöbalken.

– Avfallslagstiftningen har inte tagit höjd för de nya tjänsterna, säger Camilla Husebye Becker, handläggare på miljöförvaltningen till Dagens Nyheter.

Typiska saker som många väljer att göra sig av med via Tiptapp är kartonger, emballage och trädgårdsavfall. Och appen behövs, menar David Höök, en av grundarna. 

”Det finns fler exempel på att en utdaterad lagstiftning behöver anpassas till den verklighet som råder i dag och ta höjd för delningsekonomiska tjänster som Tiptapp. Omedelbart är vårt intryck att de stora förlorarna är stockholmarna. Nu behöver vi noggrant utvärdera situationen innan vi bestämmer hur vi går vidare”, skriver han i ett mail till DN. 

Stockholms stad har inte beslutat vilket datum som förbudet ska träda i kraft.

Fakta

1 av 3 tjänster försvinner

  1. ”Tiptappa bort”
  2. ”Hit & Dit”
  3. ”Bortskänkes”

 Det är bara den första tjänsten ”Tipptappa bort” som påverkas av Stockholms stads beslut.

Källa: Tipptapp