Öivind Toverud kan sitta i timmar och spela hemma. "Min omgivning undrar vad jag sysslar med" säger han. Foto: Ida Leveby Andersson

Brommabon Öivind, 77, är världsmästare i e-sport

Folk i hans egen ålder undrar vad han håller på med. Samtidigt trängs journalister från hela världen för att få en intervju. Öivind Toverud, och hans lag Silver Snipers, är världsmästare i e-sport för seniorer. – Jag har massor av finesser, säger han.

  • Publicerad 16:34, 28 nov 2019

Från hemmet i Riksby möter Öivind Toverud människor från hela världen via datorn. För två år sedan nappade han på en annons från PC-tilllverkaren Lenovosom som sökte seniorer till ett lag i e-sport. De tyckte att det var på tiden att spelvärlden inte enbart dominerades av unga killar. 

– Jag hade aldrig spelat tidigare men var pigg på en utmaning, säger Öivind Toverud.

Det verkar ha gått bra?

– Ja, nu är vi världsmästare! säger han och ler nöjt.

Spelen går ut på att kriga, något som Öivind Toverud var skeptisk till. Men nu ser han det mest som något skoj. Foto: Ida Leveby Andersson.

Genom proffscoachning fick han och hans lagkamrater i Silver Snipers upp färdigheten. I undergamingfestivalen DreamHack summer i Jönköping i juni blev laget världscupmästare.

Intervjuades av CNN och El Pais

”Jag har fått massor av nya kompisar av att spela” säger Öivind Toverud. Foto: Ida Leveby Andersson.

Sedan starten har laget, som fått sitt namn av deltagarnas gråa hårfärg, blivit uppmärksammade världen över. I Japan blev de förstasidestoff och såväl CNN international och Wall Street Journal har skrivit om dem. Nu senast El Pais, Spaniens största morgontidning.

– De kom hit till Stockholm för att ses. Jag tror att vi har blivit omnämnda i 150 artiklar världen över. Det är otroligt, säger han.

Jag var lite konfunderad till att skjuta och kasta granater på folk, men det kom jag över ganska fort.

Öivind Toverud

Öivind Toverud är glad att han antog utmaningen, även om han var skeptisk till en början. Spelvärlden handlar mycket om krig.

– Jag var lite konfunderad till att skjuta och kasta granater på folk, men det kom jag över ganska fort. Det är ju bara ett spel och tanken är att man ska ha roligt och det har vi, säger han.

Hoppas på vinst i helgen

Sista helgen i november bär det av till Jönköping för vinterns tävling i DreamHack. Uppladdningen sker genom träning och åter träning.

– Det här är bra för både hjärnan och koordinationen. Nu har jag massor av finesser, säger han.