Begränsas. Ett ökat tryck på Bromma återvinningscentral har lett till att en maxgräns på hur mycket avfall privatpersoner får slänga införs. Foto: Therese Löwgren

Bromma ÅVC inför "slänggräns" för avfall

Bromma återvinningscentral börjar närma sig taket för den mängd avfall man har tillstånd att ta emot per år. Nu införs restriktioner för hur mycket avfall som får slängas.

  • Publicerad 16:26, 29 sep 2020

Privatpersoner begränsas till max tre kubikmeter avfall per tillfälle.

Under årets gång har många passat på att både rensa och renovera då mer tid har spenderats hemmavid till följd av corona. Det innebär ett ökat tryck på Bromma återvinningscentral.

För att undvika att anläggningen behöver stänga igen för att man har nått gränsen för vad anläggningen har tillstånd att ta emot, inför man nu en gräns för hur mycket avfall som går att slänga.

– Från första oktober kommer privatpersoner begränsas till att lämna max tre kubikmeter avfall per tillfälle, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.

Företagare kommer inte ha möjlighet alls att slänga avfall, utan hänvisas till andra återvinningscentraler.

Kan bli fler åtgärder

Begränsningarna gäller fram tills årsskiftet, efter det är företagare och privatpersoner som vill lämna större volymer återigen välkomna på nytt.

Men Malin Stare Lins, enhetschef vid Stockholm vatten och avfall, säger att om trycket fortfarande är lika högt fram tills sista december kan ytterligare begränsningar vara ett alternativ.

– Arbetet med att följa avfallsmängderna fortsätter och om det behövs kommer vi att vidta ytterligare åtgärder för att vi ska kunna ha öppet året ut, säger Malin Stare Lins i ett pressmeddelande.

Det här gäller:

Från den 1 oktober till 31 december får privatpersoner lämna max tre kubikmeter avfall per besök.

Företagare hänvisas till andra återvinningscentraler.

Det går dock bra att lämna avfall vid övriga återvinningscentraler i Stockholm: Lövsta, Östeberga, Sätra samt Vantör.

Begränsningarna för Bromma återvinningscentral hävs i januari 2021.

Visa merVisa mindre