Broexpert: Det går att reparera Gamla Lidingöbron

Den tekniska lösningen för att reparera Gamla Lidingöbron är väl beprövad menar broexperten Antonio Adão da Fonseca. – Nonsens att det inte skulle gå att reparera bron!

  • Publicerad 11:03, 15 okt 2018

Den tekniska lösning som stadsutvecklingsföretaget Urban Nouveau vill använda sig av för att reparera Gamla Lidingöbron är väl beprövad. Det säger den prisade broingenjör som företaget jobbar med.

Väl beprövad teknik som man använder sig av över hela Europa

António Adão da Fonseca

– Det är nonsens att bron inte skulle gå att rädda, gamla stålbroar går alltid att reparera, säger António Adão da Fonseca till Mitt i Lidingö.

Fel att riva ikonisk bro

Anledningen är, enligt honom, att varje enskild stång eller led kan repareras eller bytas ut och betongfundamenten alltid går att förstärka

– Det är en väl beprövad teknik som man använder sig av över hela Europa. Det är inte som att äta en macka men det går. Det finns absolut ingen anledning att riva bron, säger han.

Tycker du att Gamla Lidingöbron är värd att bevara?

– Den är en av få väldigt speciella broar. Att riva den vore att förstöra en ikonisk bro och ett stycke lokalt arv. Det är förvånande att man vill göra så just i Sverige.

António Adão da Fonseca vann tidigare i år priset ”Civil Engineering Excellence Award” som utses av  World Council of Civil Engineers (WCCE)