Skolresa. Entrén till koncentrationslägret Auschwitz. Foto: MostPhotos

Broelever till Auschwitz

Under våren väntas en av klasserna från årskurs nio på Broskolan bege sig ut på en resa – till Auschwitz. Tack vare elever och föräldrars arbete med att samla ihop pengar till resan samt ett stipendium från Olof Palmes minnesfond blir det hela nu av.

  • Publicerad 17:22, 10 feb 2021

– Tack vare stipendiet om 50 000 kr kan vi göra den här lärorika resan där vi kommer att besöka Auschwitz, Oskar Schindlers museum och resterna av den gettomur som finns bevarad i Krakow. Jag är övertygad om att eleverna kommer att bära med sig intryck och minnen för resten av livet, säger Lars Eriksson, historielärare för klassen, i en kommentar.

Viktig chans

Färre och färre av de människor som var på plats och genomled det fasansfulla som dels hände i Polen under 30- och 40-talet finns i livet och kan berätta om sina upplevelser. Detta gör det än mer viktigt att unga människor idag får chans att fördjupa sig i vad som hände under förintelsen.

– Det är väldigt svårt att ta till sig Förintelsen bara genom att undervisa om den i skolan. Det är viktigt att fysiskt besöka dessa platser för att få en djupare förståelse. Om fler ungdomar kunde få den möjligheten skulle vi kanske kunna motverka de mörka strömningar vi ser i samhället idag.

Under tiden i Auschwitz kommer eleverna från Broskolan att ha svensktalande guider. När klassen är hemma igen så väntas en uppföljning på biblioteket i Bro där eleverna kommer dela med sig av sina erfarenheter från resan dels i formen av en fotoutställning.

Hela resan reserveras sett till hur situationen med covid-19 utvecklar sig den kommande tiden.

Helgens blåljus: Osämja på gymmet ledde till bråk utanför

Två unga män blev osams om redskapen på ett gym i Bålsta. Tjafsandet på gymmet ledde till ett senare slagsmål utanför. Den ene har nu anmält den andre för misshandel.måndag 1/3 12:31

8000 luncher har hämtats ut av hungriga gymnasieelever

Så går matsatsningen i Upplands-Bro. Kommunens satsning på restaurangnäringen och sina distansstuderande gymnasieelever har pågått sedan 18 januari. Mitt i har begärt ut siffror som visar hur lunchsatsningen fortskrider.måndag 1/3 12:24