– Tack vare stipendiet om 50 000 kr kan vi göra den här lärorika resan där vi kommer att besöka Auschwitz, Oskar Schindlers museum och resterna av den gettomur som finns bevarad i Krakow. Jag är övertygad om att eleverna kommer att bära med sig intryck och minnen för resten av livet, säger Lars Eriksson, historielärare för klassen, i en kommentar.

Viktig chans

Färre och färre av de människor som var på plats och genomled det fasansfulla som dels hände i Polen under 30- och 40-talet finns i livet och kan berätta om sina upplevelser. Detta gör det än mer viktigt att unga människor idag får chans att fördjupa sig i vad som hände under förintelsen.

– Det är väldigt svårt att ta till sig Förintelsen bara genom att undervisa om den i skolan. Det är viktigt att fysiskt besöka dessa platser för att få en djupare förståelse. Om fler ungdomar kunde få den möjligheten skulle vi kanske kunna motverka de mörka strömningar vi ser i samhället idag.

Under tiden i Auschwitz kommer eleverna från Broskolan att ha svensktalande guider. När klassen är hemma igen så väntas en uppföljning på biblioteket i Bro där eleverna kommer dela med sig av sina erfarenheter från resan dels i formen av en fotoutställning.

Hela resan reserveras sett till hur situationen med covid-19 utvecklar sig den kommande tiden.