Sommaren 2021 startade hamburgerkedjan Brödernas, som driver en restaurang i Gustavsbergs hamn, ett eget hockeylag.

Laget fylldes med en rad namnkunniga spelare och efter att ha tagit sig igenom division fyra obesegrade, har de snart klarat av division tre på samma sätt – de leder sin serie.

Förra veckan blev det klart att föreningen Brödernas hockey ska samarbeta med en annan idrottsförening som är starka inom hockey, nämligen Väsby IK HK. I och med det byter de också namn till Brödernas Väsby IK HK.

Varför gör ni detta?

– För oss finns inget annat alternativ till nästa säsong än att hitta ett samarbete med en annan förening. Vid ett troligt steg upp i division två, med utökade träningstillfällen och matcher, i kombination med bristen på isytor i Stockholmsområdet hade det inte blivit en hållbar situation, säger Michael Wallén, delägare i restaurang Brödernas.

Michael Wallén.

Michael Wallén.

– Vi har hela tiden haft en målsättning att driva detta projekt hela vägen upp till SHL och driva Stockholmshockeyn framåt. Nu är vi väldigt nöjda med att ha hittat en perfekt samarbetspartner att göra det med. Väsby har en bra, stabil organisation och Upplands Väsby ett strategiskt bra läge. Så vi tror att vi kan koppla ihop det bästa av två världar och skapa ett bra långsiktigt samarbete.

Vad händer nu med Gustavsbergslagen?

– Vi håller på att bolla olika idéer för att hitta bästa möjliga lösning för både J18 och A-laget. Vi ska fatta ett beslut den här veckan.

Lämnar ni Ekvallen?

– Vi kommer att hålla till på Ekvallen till i maj i alla fall, sedan får vi se. Det nya samarbetet startar då.

Zibanejads hamburgerkedja startar hockeylag

Dick Axelsson spelade förra säsongen SHL-ishockey med Djurgården och målvakten Henrik Karlsson vaktade kassen i KHL-laget Barys Nur-Sultan. Nu har de båda anslutit till nystartade hamburgerlaget Brödernas med bas i Gustavsberg.

Hamburgerkedjan Brödernas har startat ett ishockeylag. De har rivstartat säsongen med två raka segrar i division 4 mellersta Stockholm.

Det är ingen slump att det är just denna hamburgerkedja som skrinar ut på isen.

– Det var min kollega Joakim Wiklander, som grundat restaurangkedjan Brödernas, som ringde mig och sa: Varför startar vi inte ett hockeylag? Jag tyckte idén var briljant så vi bestämde oss för att gasa. Alla vi på Brödernas har en bakgrund inom hockeyn och brinner för hockeyn. En av delägarna i Brödernas är Mika Zibanejad, som spelar i NHL-laget New York Rangers, säger Michael Wallén, delägare i restaurang Brödernas.

Stjärntät laguppställning

Kanske är det Mika Zibanejads stjärnglans som lockat, för det är många forna toppspelare som finns med i laguppställningen.

– Det är en bra blandning av några av de största profilerna senaste åren i svensk hockey, bland annat Dick Axelsson, Conny Strömberg, Patrik Blomdahl, Jonas Liwing och Alexander Ribbenstrand för att nämna några. Nu i veckan ansluter även vår målvakt Henrik Karlsson, som kommer från spel i KHL och har tidigare meriter från NHL. Laget heter Brödernas hockey.

Siktar mot SHL

Hemmarinken är Ekhallen i Gustavsberg, ett stenkast från Brödernas restaurang vid porslinsfabriken. Där kommer de både träna och spela sina hemmamatcher.

– Vi hade hemmapremiär där 22 oktober, då bjöd vi på hamburgare och gjorde ett stort jippo av det. Det kom så mycket folk att alla inte fick plats i hallen. Jättekul!

Hur långt vill ni gå?

– Vi vill ta oss genom division fyra obesegrade, och gå upp i trean nästa säsong. Hittills har vi vunnit alla matcher. Långsiktiga målet är att spela i Svenska hockeyligan 2028.