Bröderna hade änglavakt

Föraren tappade kontrollen över sin trimmade superbil vid ett streetrace. Två bröder från Botkyrka var ytterst nära att skadas svårt. Nu har föraren dömts till böter. – De hade änglavakt, säger brödernas advokat.

  • Publicerad 18:55, 9 mar 2014

De två bröderna, som är i 20-årsåldern, hade åkt från södra Botkyrka till Jordbro för att titta på streetrace. De hade ställt sin bil längs vägbanan intill när de plötsligt hörde en trimmad motor på full gas komma närmare, sedan skriket från låsta däck.

– Jag vänder mig om, ser att den är på väg mot oss. Jag minns inte om jag hann skrika varningar till de andra eller om jag bara sprang ner i diket. Jag hör en kraftig smäll och känner hur en bil kommer vinande precis bakom min rygg, har den äldre brodern berättat för polisen.

Flera av de vittnen som var på plats har sagt att bilen, en Mercedes AMG med nästan 500 hästkrafter, körde i minst 150 kilometer i timmen, när den kraschade in i och kvaddade tre bilar.

Den yngre brodern satt på motorhuven när han hörde motorvrålet och de skrikande däcken. Han kastade sig framåt för att komma undan men träffades i ryggen av BMW:n när den blev påkörd. Han fick föras till sjukhus i ambulans.

– Han har fortfarande ont till och från men han håller på att repa sig. Föraren kom väldigt lindrigt undan. Han smashade en vråltrimmad bil och utsatte andra för livsfara, säger deras mål- sägandebiträde Ismo Salmi.

Den 22-årige föraren hävdar att han inte deltagit i streetracet, han var på väg hem efter att ha tankat, men han erkänner att han tidigare varit med i andra liknande tävlingar.

Mannen har nu dömts i Södertörns tingsrätt till drygt 20 000 i böter för vårdslöshet i trafik.

Trots vittnesuppgifterna är det enligt tingsrätten inte bevisat att det gick fortare än de 60–70 kilometer i timmen han själv hävdar att han körde.

Bröderna har inte bestämt sig för om de ska gå vidare och överklaga, men Ismo Salmi är kritisk till polisens utredning.

– Problemet är att domen är rättvis, det är polisen som har gjort en usel utredning. Man har inte undersökt bilen, man har inte mätt bromsspåren och man har inte tittat på åskådarnas filmer från streetracet, säger han.

Men utsätter man sig inte medvetet för en risk när man åker och tittar på ett olagligt streetrace?

– Det har enbart bäring på skadeståndsfrågan, inte vårdslöshetsfrågan. Man ska inte behöva räkna med att någon kör som en galning och kvaddar flera bilar på vägen tillbaka till startlinjen, säger Ismo Salmi.

Ulf Seldee, chef för trafikpolisen på Södertörn, menar att målsägandebiträdet kunde ha begärt att utreningen kompletterades.

– Det är alltid lätt att säga efteråt att polisen gjort ett dåligt arbete, men egentligen kritiserar han sig själv.

22-åringens advokat, Charlie Tvärenvigg tycker att hans klient inte borde ha dömts alls.

– Därför kommer vi att försöka få den här domen överklagad.

Fakta

Olaglig tävling på vanliga vägar

Streetrace är en olaglig hastighetstävling mellan bilar på en vanlig väg som deltagarna tillfälligt stänger av.

Ett fåtal tävlingar körs varje år på Södertörn. Ofta sker det på Jordbrolänken.

Streetrace är inget som trafik­polisen prioriterar särskilt mycket.

Ett problem för polisen är att tävlingarna avbryts så fort de kommer till platsen.

Visa merVisa mindre