Bröder döms till fängelse för klockrån – men frias i nio fall

De två bröder som stod åtalade för flera klockrån i trapphus i innerstan har dömts till fängelse. Men männen döms bara för ett, respektive två rån. I de andra fallen håller inte bevisen enligt tingsrätten.

  • Publicerad 06:54, 7 dec 2019

Mitt i har flera gånger berättat om de brutala och väpnade klockrånen i trapphus på Östermalm och i Vasastan.

Fräcka metoden: Klockrånare letar offer i sociala medier

Polisen kunde i augusti gripa två bröder som man misstänkte låg bakom rånvågen under 2018-2019. Enligt polis och åklagare slutade rånen i trapphus i princip efter att männen greps.

En av bröderna åtalades för att ha utfört elva rån i trapphus med pistol. Den andra brodern åtalades för att ha hjälpt till genom att leta offer och köra bil vid tio av rånen.

Men båda männen frias alltså på nio av åtalspunkterna – och döms endast för ett, respektive två rån.

Bevisningen räckte inte

Åklagaren Frida Rylander menade att den körande broderns bil har varit vid i närheten av flera av rånen. En del av bevisningen var också fotokonfrontationer.

Men även om det går att se att åtminstone en av bröderna har befunnit sig i närheten av rånen är det inte tillräckligt stark bevisning för en fällande dom i de delarna enligt tingsrätten.

Enligt domen har inte heller de drabbade kunnat peka ut de misstänkta tillräckligt säkert i flera av fotokonfrontationerna.

Båda rånade i Vasastan

Det är bara vid två av alla rånen som tingsrätten anser att offren pekat ut rånaren med tillräckligt stor säkerhet. I ett av fallen, på Östermalm, döms en av bröderna som också använt sin telefon i närheten av rånplatsen. Den körande broden frias.

I det andra fallet, det i Vasastan som de båda greps i samband med, döms båda bröderna. Där har offret kunnat peka ut en av de åtalade bröderna som dessutom hade på sig exakt de kläderna när han greps som vittnet angav för polisen.

Den andra brodern döms även i det fallet eftersom tingsrätten anser sig säkra på att han har skjutsat sin broder efter rånet och släppt av honom vid hans hem.

Fängelse för båda

Den ene brodern döms för två fall av rån till två och ett halvt års fängelse.

Den andra brodern döms för ett rån och ska sitta i fängelse i ett år och tio månader.

Bröderna får utöver fängelsestraffen också betala skadestånd till de drabbade.