Bröder åtalas för brutala klockrån i trapphus på Östermalm

Rånaren tryckte upp pistolen i Östermalmsbons ansikte och tvingade till sig mannens dyra armbandsur. Nu åtalas två bröder i 30-årsåldern för flera brutala klockrån i trapphus.

  • Publicerad 05:52, 28 okt 2019

Östermalmsbon är bara en av många som drabbades av brutala klockrån under 2018 och 2019 i sina trapphus, eller i anslutning till dem. Rånen skedde främst på Östermalm, men även i Vasastan och i Sundbyberg.

Klockrånen i trapphus kan vara på väg mot lösning

Nu åtalas två bröder i 30-årsåldern för sammanlagt elva liknande rån – i samtliga fall har pistolliknande föremål använts för att hota offren.

Rånvågen slutade

Polis och åklagare tror att det är de åtalade männen som legat bakom den rånvåg som drabbat personer med dyra armbandsur på Östermalm och övriga innerstan senaste året.

– Det har inte kommit in några nya ärenden med det här tillvägagångssättet sedan männen greps, säger kammaråklagare Frida Rylander.

Greps efter rån vid Tegnérlunden

Den ena rånaren kunde gripas efter ett rån i närheten av Tegnérlunden den 6 augusti 2019.

Enligt kammaråklagare Frida Rylander gjorde signalementsuppgifter och tillvägagångssättet vid det trapphusrånet att polisen kunde misstänka en specifik person som kunde gripas strax efter brottet vid sin bostad.

Samma signalement

Att flera rånoffer har lämnat liknande signalement, att rånen har gått till på liknande sätt och att en av misstänktas tjänstebil har funnits i närheten av många brottsplatser är en del av bevisningen, säger åklagaren.

Den ena brodern misstänks ha planerat rånen och kört bil till och från dem – han åtalas för tio rån. Den andra brodern misstänks ha utfört rånen i trapphusen – han åtalas för samtliga elva rån.

De två åtalade männen nekar till alla anklagelser.

Fler klockrånare

Två andra rånare dömdes i början oktober för flera klockrån i city. Även där var ett av rånen i ett trapphus:

Fängelse för två män efter klockrån på Östermalm

Så sent som i torsdags rånades dessutom en man i sitt hem av två maskerade män med kniv. Mannen blev av med sin klocka under rånet som skedde i Vasastan.

Maskerade rånare tog sig in i lägenhet – fick med sig dyr klocka