Skruvvingar. När gässen får bröd blir det fel i näringssammansättningen, vilket kan resultera i "trasiga" vingar som pekar utåt. "De har förlorat flygförmågan. Det är inte bra, fåglar ska kunna flyga", säger stadens naturvårdare Dan Andersson. Foto: Alexander Kuronen/Privat

Bröd förstör vingarna på gässen vid Lötsjön

Kanadagässen vid Lötsjön mår inte bra och det är välvilliga människors fel. När fåglarna matas med vitt bröd störs utvecklingen av vingarna, vilket på sikt kan göra gässen oförmögna att flyga.

  • Publicerad 11:30, 8 jun 2022

Skruvvingar, eller änglavingar som de också kallas, kan drabba flera fågelarter. Här på hemmaplan är det bland kanadagässen som fenomenet har för vana att visa sig.

Vid en promenad runt Lötsjön häromveckan var det dags igen. Då såg Mitt i:s reporter tre gäss komma strosande genom parken, alla med delvis "trasiga" vingar.

Brödet är boven

Orsaken är att fåglarna har blivit matade med bröd som små, förklarar Dan Andersson, naturvårdare på Sundbybergs stad.

– Alla fågelungar behöver växa fort för att kunna flyga och då behöver de få i sig proteiner. Problemet är att bröd innehåller alldeles för mycket kolhydrater.

Därför, menar han, vill inte staden att människor matar fåglarna med bröd. Men somliga väljer att inte lyssna på det örat.

– Man förstår inte problemet riktigt, tror jag. Man vill vara snäll men det blir fel. Det är inte så snällt att utveckla skruvvingar på en fågel så att den inte kan flyga.

Tredjeklassare i drömprojekt – sätter betyg på lekparker

Samtidigt konstaterar Dan Andersson att kunskapen om brödets konsekvenser är ganska ny. Det, menar han, kan i sin tur hänga ihop med att kanadagåsen inte alltid har varit så vanligt förekommande som nu.

Enligt Andersson är det bästa att inte ge fåglar käk över huvud taget – med undantag för vintertid, när det blir svårare för dem att hitta mat. Då går det att stödutfodra fjäderfäna med fröer så som solros- eller hampafrön.

– Men annars ska man inte mata dem. De ska lära sig födosöka, annars kommer de bara att tappa instinkten att leta föda själva. Vi får också ett jättestort problem med råttor.

Oklart antal

Hur många av de sundbybergska gässen som har drabbats av skruvvingar är oklart, säger Dan Andersson.

– Man kan nog säga att det är fler som inte får det, det är inte så jättevanligt. Men det är vanligare kring Lötsjön än kring andra ställen där man inte matar dem.

Känner gässen smärta på grund av skruvvingarna?

– Jag tror inte att det gör ont, det är väl om de kommer åt något med vingarna. Men det är lite svårt att fråga dem.

Vad gör staden med de här gässen? Avlivas de?

– Just nu gör vi ingenting åt det, men vi har viltvårdare som så gott det går försöker att minska populationen. Det är alldeles för mycket gäss kring Lötsjön.

Hur är det med änder, utvecklar även de skruvvingar?

– Änder har jag inte sett det där på. Men det är klart, de mår inte heller bra av att matas med vitt bröd.

Fakta: Kanadagås

Kanadagåsen är Sveriges största gås, med en vingbredd på mellan 160 och 185 centimeter och en vikt på upp till 4,5 kilogram.

Arten infördes i Sverige på 1930-talet. Fram till 1960-talet utplanterades gässen, för att därefter sprida och föröka sig på egen hand.

I mitten på 1990-talet uppskattades antalet häckande par i Sverige till cirka 10 000. De årliga gåsinventeringarna tyder på att stammen fortsätter att öka.

Källa: Svenska jägareförbundet

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Konsthallen larmar: Kan behöva läggas ner

Nyheter Fortsatt krympt stöd från staden Ekonomiska orosmoln fortsätter att hopa sig över Marabouparken. Nästa år kan konsthallens verksamhet vara finito, varnar dess chef.torsdag 23/6 12:27

Startskottet har gått för prestigebygge

Nyheter 113 hyresrätter stundar för Kvarnstugan Första spadtaget är avbockat, nu kan bygget av kvarteret Kvarnstugan i västra Ursvik växa fram. Här ska bostäder samsas med kultur, restaurang och butiker.torsdag 23/6 12:22

Semir är Årets sundbybergare 2022

Nyheter "En klapp på axeln som betyder jävligt mycket" Semir Yebio och hans vänner ville ge något tillbaka till uppväxtorten Hallonbergen. Sedan dess har Semir fixat både nattvandringar och ungdomsaktiviteter – samt en nominering i tävlingen Årets...torsdag 23/6 12:19