Skruvvingar, eller änglavingar som de också kallas, kan drabba flera fågelarter. Här på hemmaplan är det bland kanadagässen som fenomenet har för vana att visa sig.

Vid en promenad runt Lötsjön häromveckan var det dags igen. Då såg Mitt i:s reporter tre gäss komma strosande genom parken, alla med delvis "trasiga" vingar.

Brödet är boven

Orsaken är att fåglarna har blivit matade med bröd som små, förklarar Dan Andersson, naturvårdare på Sundbybergs stad.

– Alla fågelungar behöver växa fort för att kunna flyga och då behöver de få i sig proteiner. Problemet är att bröd innehåller alldeles för mycket kolhydrater.

Därför, menar han, vill inte staden att människor matar fåglarna med bröd. Men somliga väljer att inte lyssna på det örat.

– Man förstår inte problemet riktigt, tror jag. Man vill vara snäll men det blir fel. Det är inte så snällt att utveckla skruvvingar på en fågel så att den inte kan flyga.

https://www.mitti.se/nyheter/tredjeklassare-i-dromprojekt-satter-betyg-pa-lekparker/repved!qJM4Thw0XGP@@Bo1CkAEfg/

Samtidigt konstaterar Dan Andersson att kunskapen om brödets konsekvenser är ganska ny. Det, menar han, kan i sin tur hänga ihop med att kanadagåsen inte alltid har varit så vanligt förekommande som nu.

Enligt Andersson är det bästa att inte ge fåglar käk över huvud taget – med undantag för vintertid, när det blir svårare för dem att hitta mat. Då går det att stödutfodra fjäderfäna med fröer så som solros- eller hampafrön.

– Men annars ska man inte mata dem. De ska lära sig födosöka, annars kommer de bara att tappa instinkten att leta föda själva. Vi får också ett jättestort problem med råttor.

Oklart antal

Hur många av de sundbybergska gässen som har drabbats av skruvvingar är oklart, säger Dan Andersson.

– Man kan nog säga att det är fler som inte får det, det är inte så jättevanligt. Men det är vanligare kring Lötsjön än kring andra ställen där man inte matar dem.

Känner gässen smärta på grund av skruvvingarna?

– Jag tror inte att det gör ont, det är väl om de kommer åt något med vingarna. Men det är lite svårt att fråga dem.

Vad gör staden med de här gässen? Avlivas de?

– Just nu gör vi ingenting åt det, men vi har viltvårdare som så gott det går försöker att minska populationen. Det är alldeles för mycket gäss kring Lötsjön.

Hur är det med änder, utvecklar även de skruvvingar?

– Änder har jag inte sett det där på. Men det är klart, de mår inte heller bra av att matas med vitt bröd.