Genrebild. Från 1 november är det ISS som levererar mat till öns äldre. Foto: Mostphotos

Bröd, dryck och efterrätt försvinner

Hemtjänst och äldreboenden har ny mat­leverantör. Bättre kvalité på maten, enligt kommunen. Men det innebär också att både efterrätt, bröd och måltidsdryck försvinner.

  • Publicerad 10:13, 9 nov 2021

Många av de äldre orkar ju inte säga ifrån

Tidigare i höst genomfördes en kostupphandling angående matleverantör till kommunens äldreboenden och hemtjänst.

ISS vann upphandlingen, sedan den 1 november lagar och levererar de maten i stället för Sodexo.

Det innebär att bröd, smör, mineralvatten, öl, efterrätter och helgernas förrätter försvinner.

– Mamma har varit så himla nöjd innan. Jag tycker att de sista åren ska vara trevliga. Har man inget annat roligt på dagen än när maten kommer så tycker jag att det kan få vara lite festligt, säger Anna Hollqvist som hörde av sig till Mitt i.

– Många av de äldre orkar ju inte säga ifrån. De har jobbat och betalat skatt ett helt liv och så är det dem man sparar in på. Även i en förhållandevis rik kommun som Lidingö.

Stefan Heinebäck, chef vid omsorgs- och socialförvaltningen, svarar via mejl att de under upphandlingen lade stor vikt vid att ge de äldre näringsrik kost med få tillsatser. Minst 80 procent av huvudkomponenterna skulle vara lagade från grunden och ha en hög proteinhalt. Det innebär att andelen kött, fågel och fisk kommer att öka.

Mat av hög kvalité

Telefonintervjuer med 61 seniorer visade att det viktigaste för dem var matens kvalité. Där framkom även negativa synpunkter på efterrätt och tillbehör. Därför valde kommunen att satsa på mat av hög kvalité och med ett högt näringsinnehåll.

Stefan Heinebäck skriver även att de noga ska följa upp och utvärdera vad vårdtagarna tycker om den nya maten.

Avtalet med ISS varar i tre år med möjlighet till förlängning i ytterligare två.