Djuröbor. Widhar Wiidh och Tor Södergren. Foto: Sacharias Källdén

Bröd, blommor och burkläsk

Vi hängde en timme i Djurö centrum och träffade bagaren Kim på Munkens konditori, kompisarna Tor och Widhar som var sugna på något gott att dricka och handlaren Jim som märker av att många av sommargästerna redan är här.

  • Publicerad 11:50, 19 mar 2021

Foto: Sacharias Källdén

15.59. "Tor skulle testa nån god dricka och så köpte vi lite godis" berättar kompisen Widhar Wiidh om varför de knatar runt här just denna eftermiddag. Drickan smakar mest bubbelvatten, tycker Tor Södergren själv. Hur är det att bo på Djurö då? "Vad ska man säga... Det är ungefär som alla andra områden, det är bra och roligt" säger Widhar. Tor lägger till: "Det är lite folk och det är trevligt för då lär man känna varandra bättre"

Foto: Sacharias Källdén

16.20. Kim Gustavsson är bagare och har jobbat här på Munkens konditori i ett år. Om han skulle beskriva platsen med ett ord väljer han livlig. Pandemin har gjort att fler fikar och rör sig i centrum, tycker han. "Det är galet här ute nu. Väldigt många har flyttat ut till sina sommarstugor. Besöken har minst sagt fördubblats. På fettisdagen bakade jag femhundra semlor." Det han gillar mest med jobbet är att baka bröd, favoriten är skärgårdslimpan med russin och pumpafrön.

Foto: Sacharias Källdén

16.43. Trädgårdsredskap, fröpåsar, Djurö-kepsar, snittblommor och barnleksaker. Jim Hagelin jobbar på Djurö Gardencenter och är kusin till ägaren Mikael. Jim har spenderat många somrar på Djurö och har stor del av sin släkt kvar där ute. Han känner många i området och har ett lugnt sätt. Ibland kommer det förbi barn från skolan och frågar om de får gå ut med hans hund en stund. "Det märks att fler är ute i sommarstugorna nu. Det är väl skönt att vara ute i naturen när man ändå jobbar hemma."

Foto: Sacharias Källdén

17.00. Djurö betyder "hjortön" och Djuröbron stod färdig 1962 och är med sina 180 meter den stärsta bron i Stockholms skärgård. Befolkningen har tredubblats sedan 70-talet och man beräknar att det idag bor omkring 1500 personer här. Kuriosa är att ett av de många skepp som legat i Djurhamn var Riksvasa, som bland annat användes vid erövringen av Riga. Skeppet började brinna 1623 och sjönk sedan ett par kilometer bort från hamnen. Ortnamnet Brännskeppet påminner om vrakplatsen.

Foto: Sacharias Källdén