Daniel Blomqvist är aktuell med en ny barnbok ”Loui och Rio Kampen mot tramset” tillsammans med författaren Sofia Lundberg. Foto: Magnus Liam Karlsson / Illustration: Daniel Puppet Blomqvist

Brobon Daniel utforskar ny mark med barnbok

Daniel ”Puppet” Blomqvist är första generationens graffitimålare som nu utforskar ny mark. Tillsammans med författaren Sofia Lundberg är han aktuell med barnboken ”Loui och Rio – Kampen mot tramset”.

  • Publicerad 12:03, 6 okt 2021

Sedan fem månader tillbaka bor konstnären Daniel Blomqvist i Bro. Hit flyttade han för att kunna bygga upp en studio hemma och få närmare till släkt och vänner i hemstaden Västerås.

Nu är Daniel Blomqvist aktuell med en ny barnbok tillsammans med författaren Sofia Lundberg. Att han som första generationens graffitimålare skulle stå som illustratör till boken ”Loui och Rio – Kampen mot tramset” är ingenting han egentligen sett framför sig.

– Mitt mål då på 90-talet var aldrig att bli illustratör eller jobba med barnböcker, säger Daniel Blomqvist och konstaterar poetiskt:

– Man kan säga att det här är en dröm som jag aldrig har drömt som gick i uppfyllelse.

Daniel om boken

Boken kretsar kring de två bästa vännerna Loui och Rio som inte är alltför förtjusta i varken trams eller fantasi. De startar tillsammans en vetenskapsklubb för att göra världen lite bättre. Men när fantasin tränger in i deras verklighet, vad händer egentligen då?

Daniel Blomqvist och författaren Sofia Lundberg. Foto: Magnus Liam Karlsson

– Min bild är att det är två ungdomar som är fokuserade på att vara nästan som paragrafryttare, trams och fantasier hör inte hemma hos dem.

Daniel Blomqvist har ställt ut i både Europa och USA. När han själv ska beskriva sitt skapande är han noga med att han inte ser det som ”något märkvärdigt”.

– När man säger att man är konstnär så är det vissa som tycker det är heligt, och många tycker inte det. Jag tycker inte att det behöver vara det.

”Vi pratade om kreativitet”

Att boken nu har blivit verklighet bestämdes i någon mening redan för 30 år sedan då Daniel och Sofia träffade på en middag, året var 1992.

– Jag tror hon skrev redan då på samma sätt som nu. Vi pratade väldigt mycket om kreativitet, jag sa bara att hon skulle köra på. Sofia sa att hon skulle bli författare, och att hon skulle höra av sig när hon hade skrivit en barnbok, för då skulle jag få illustrera den.

Telefonsamtalet efter 30 år

Sagt och gjort. Plötsligt en dag så ringde det i telefonen hos Daniel Blomqvist. Det var Sofia Lundberg som berättade att hon hade skrivit en barnbok och frågade om Daniel ville illustrera den.

– När jag läste manuset så skissade jag ner nästan femtio procent av bilderna precis intill texten. Jag fick väldigt mycket visioner direkt hur det skulle se ut. När jag förstod att jag och Sofia tänkte lika så kändes det magiskt.

Är det här projektet mer ”ett besök” eller ser du dig som barnboksillustratör nu?

– Det är ett besök, men svaret är ju att jag gör vad som är roligt, säger Daniel Blomqvist.

Första delen av bokserien finns ute nu. En andra del kommer att se dagens ljus redan under 2022.

Vem är Sofia Lundberg då?

Sofia Lundberg är romanförfattare född 1974. Hon debuterade 2017 med ”Den röda adressboken”, som blev en internationell framgång. Boken har översatts till över trettio språk. Kampen mot tramset är Sofia Lundbergs första barnbok. 

Källa: Rabén & Sjögren

Fastighetsjättens nederlag: "Moraliskt har vi rätten på vår sida"

Stämde Upplands-Bro på 150 miljoner – måste betala rättegångskostnader på 2 miljoner. Fastighetsbolaget Kilenkrysset stämde Upplands-Bro kommun på 152 miljoner efter ett infekterat avtalsbråk. Nu har dom meddelats: Kilenkrysset får inte en krona, istället tvingas man betala miljoner...onsdag 27/10 11:28