Brobon Sara Eliasi Swahn är en av de åtta kanditaterna som har chans att bli lyssnarnas sommarvärd. Foto: Privat

Brobo kan bli sommarpratare

Nu pågår omröstningen om vem som ska bli lyssnarnas sommarvärd i P1 2022. En av de åtta nominerade är Brobon Sara Eliasi Swahn.

  • Publicerad 16:04, 9 maj 2022

Det jag vill berätta om min mamma kan låta som en saga

I år är det sextonde året i rad som allmänheten får vara med och bestämma vem som blir lyssnarnas sommarvärd.

Bland 450 inskickade bidrag har sommarredaktionen valt ut åtta kandidater som allmänheten nu får rösta på. En av dem är Sara Eliasi Swahn, 40 år, från Bro. Till vardags arbetar Sara som rådgivare i kris- och konfliktfrågor.

Fram till den 22 maj kan man rösta på Sara Eliasi Swahn eller någon av de andra sju kandidaterna.

Om Sara får chansen att vara lyssnarnas sommarvärd vill hon berätta historien om sin mamma som var peshmergakrigare. Saras mamma var en av de första kvinnorna som var med och stred mot regimen i Iran.

På Sveriges Radios röstningssida presenteras hennes program "Min mamma Zobeideh".

”De kommer med presenter och godsaker till Sara. Hennes mor är en legend. En lejoninna. En krigare. Men också en främling som slåss uppe i bergen medan Sara växer upp hos sin farmor. Det är först i Sverige som hon lär känna henne. Inte som myt, men som mamma.”

Mitt i ringde upp Sara Eliasi Swahn för att höra mer om vad hon planerar för ett eventuellt sommarprat.

Hur känns det att vara nominerad?

– Det känns jättekul, nu har gått en vecka sedan jag fick beskedet. Jag har landat lite mer och det är flera bra bidrag som har valts ut. Nu hoppas jag att jag får flest röster, säger Sara Eliasi Swahn.

Sara berättar att hon skriver på en bok som handlar om hennes mammas liv och därigenom varit redo att berätta historien i ett par år.

– Om det blir jag som röstas fram så kommer jag tillsammans med Sveriges Radio prata om hur jag kan välja ut de viktigaste delarna för att berätta den här historien.

Relation till programmet

Efter ett antal år av boende utomlands bor Sara nu på landet utanför Bro. Hon beskriver att hon med glädje lyssnat på många program av både av Sommar och Vinter.

– Många gånger handlar sommar eller vinter om livsöden i väst. Det är många som känner igen sig dessa. Det jag vill berätta om min mamma kan låta som en saga men är en verklighet som äger rum på samma jord.

Så röstar du:

Runt 450 bidrag kom in till lyssnarnas sommarvärd. Av dessa har åtta kandidater valts ut för att ingå i omröstningen som pågår till fram till den 22 maj.

För att rösta på Sara Eliasi Swahns bidrag ringer du 099-505 05 eller så skickar du ett sms till 72600 och uppge bidragets nr: 5 (Ett samtal/SMS kostar 1 kr)

Läs mer om Sara Eliasi Swahns bidrag här.

Källa: Sveriges Radio / Sommar i P1

Visa merVisa mindre

Fastighetsbolag bjöd till gårdsfest

Brogårdsdagen i Tegelhagen med tipsrunda, politiker och korv. Korv, tipsrunda och en brinnande docka som räddningstjänsten släckte till barnens glädje gång på gång – detta var ingredienser då en av de stora fastighetsaktörerna i Tegelhagen bjöd in till...onsdag 25/5 15:51

Trerummare helt utbrunnen på Rosgården i Bålsta

Under måndagskvällen brann det i en lägenhet i Bålsta. Då räddningstjänsten kom till platsen slog redan lågor ut ur fönstret. – Jag och räddningstjänsten i Bålsta var först på plats, då var det en...tisdag 24/5 16:39