Bro Hof Slott ”självklar” i coffetable-bok

Nyligen kom boken ”Sveriges bästa och vackraste golfbanor” av golffotografen Jacob Sjöman. 27 banor, från Björkliden i norr till Falsterbo i syd, har porträtterats. Bro Hof Slott är en av de utvalda.

  • Publicerad 12:28, 5 maj 2017

– Att göra urvalet var otroligt svårt, men Bro Hof var självklar för mig. Både Stadium Course och Castle Course. Framför allt Castle Course. Jag har fotat många golfbanor internationellt och det är framför allt den som vi i Sverige har att tävla med där, så den var given, absolut, säger Jacob Sjöman.

Jacob Sjöman har fotograferat golfbanor sedan 2009.

Han är själv en inbiten golfare som började spela som 12-åring och senare gick på golfgymnasiet i Åtvidaberg. I dag är Jacob Sjöman 35 år och har fotograferat golfbanor sedan 2009.

Förlagets förslag

– Det har blivit ganska många banor under årens lopp, både i Sverige och utomlands. Jag hade haft i tankarna att det vore kul att göra en bok när de hörde av sig från förlaget och föreslog det, säger han.

Det var Bokförlaget Max Ström som har profilerat sig med stora fotografiska eller rikt illustrerade böcker. Jacob Sjömans bok är inget undantag.

En coffeetable-bok

– Nej, det är ju en coffetable-bok som jag har hört att även folk som inte spelar golf kan uppskatta, säger han.

Jacob Sjömans bok.

Många av bilderna är tagna på håll och från hög höjd.

– Golfbanor porträtteras med fördel uppifrån så att man får en vy. Jag har använt drönare i vissa fall, eller klättrat på golfbilar och stegar.

Har du själv spelat på alla 27 banorna i boken?

– Ja, det är nästan en förutsättning. Det är en sak at gå runt och titta på en bana, men man måste spela på den för att verkligen uppleva den.

Tre av banorna ligger i Stockholms län, utöver Bro Hof Slott även Ullna GC och Kungliga Drottningholms GK.

Inga klagomål ännu

– Det var som sagt svårt att välja ut banorna. Några föll på målsnöret. Det här är mitt personliga urval av Sveriges bästa och vackraste banor, plus att jag har tänkt lite på vad de adderar till boken. Jag har velat ha lite olika typer av banor, sådana som har något speciellt och är av olika karaktär. Jag är nöjd med mitt urval, och jag har inte hört några klagomål ännu, säger Jacob Sjöman.

Polisen efterlyser filmmaterial från dödsskjutningen i Tibble

Mordet i Tibble. Utredningen efter dödsskjutning som ägde rum sent på lördagskvällen vid grönområdet mellan Hallonvägen och Hjortronvägen i Tibble fortgår. På tisdagen finns ännu ingen frihetsberövad.tisdag 24/11 16:43

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

"Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09