Brister i valet enligt utländska observatörer

Det svenska systemet för valsedlar måste förändras. Det konstaterar de 57 internationella valobservatörerna som besökte majoriteten av Stockholms vallokaler.

  • Publicerad 17:48, 23 sep 2018

På valdagen fick 447 av Stockholms stads 563 vallokaler besök av 57 valobservatörer från åtta länder.

Syftet var att notera eventuella brister i det svenska valsystemet och på måndag släpps den fullständiga rapporten. Men redan nu konstaterar observatörerna att det finn rum för förbättring.

– Framför allt reagerade observatörerna på hur lätt det var att se hur folk skulle rösta, säger Amanda Valentin, generalsekreterare i Liberalernas biståndsstiftelse, Silc, som samordnade insatsen med andra partiers dito.

En synpunkt som valobservatörerna hade var hur öppet valsedlarna väljs. Foto: Silc.

Kritiserar systemet med valsedlar

Anledningen är valsedlarnas öppna position och att många tvingas ta sedlar öppet framför en kö av väljare som väntar på sin tur. Något som sågs som ett extra påtagligt problem i de större valkretsarna i Stockholm.

Ett alternativ som i stället lyfts fram är det som redan används i många andra europeiska länder.

Där utgår väljarna från en enda valsedel och kryssar eller fritextskriver det partiet som de vill rösta på. Personröstning görs genom att skriva till en siffra som väljarna hittar på uppsatta listor i båset.

Många av dem kommer från länder där medborgare blir bestulna på sina röster

Amanda Valentin, samordnare för insatsen

En av de internationella gästerna observerar väljare under valdagen. Foto: Silc.

Noterade inget fusk

Observatörerna såg inga tecken på valfusk eller försök till valfusk, och deras allmänna intryck är ett val med högt förtroende och demokratisk anda.

– Många av dem kommer från länder där medborgare blir bestulna på sina röster. För vissa blev det därför känslomässigt att se ett riktigt demokratiskt val, säger Amanda Valentin.

Flera av observatörerna är hemmahörande i ryskspråkiga länder och en oro inför var att valförrättare och väljare skulle bli misstänksamma.

Inför valdagen besöktes en lokal för förtidsröstning och observatörerna blev då konfronterade av en väljare som trodde de var ryska spioner.

– Men det gick bra på själva valdagen. I tre lokaler blev valförrättare lite misstänksamma och bad om legitimation från observatörerna. Annars var oftast bemötande det omvända, väldigt tillmötesgående, säger Amanda Valentin.

Mindre förekomst av ”familjeröstning”

I övrigt lade observatörerna märke till att förekomsten av familjeröstning minskat. Det vill säga när en grupp väljare går in tillsammans bakom valskärmen och förbereder sina röster.

I valet 2014 noterades familjeröstning i 38 procent av vallokalerna som observatörerna besökte. I år noterades det i 27 procent.

Observatörernas rekommendation för att hindra familjeröstning är att ge valförrättarna tydligare instruktioner om hur de ska ingripa.

Fakta

Om de internationella valobservatörerna

57 internationella valobservatörer från åtta länder:

  • Litauen
  • Ukraina
  • Vitryssland
  • Armenien
  • Moldavien
  • Azerbajdzjan
  • Ryssland
  • Georgien

Organisatörerna:

Silc, Svenskt internationellt liberalt centrum (Liberalernas biståndsstiftelse) med stöd av:

Palmecentret (Socialdemokraternas biståndsstiftelse).

Centre Party International Foundation (Centerpartiets biståndsstiftelse).

Green Forum (Miljöpartiets biståndsstiftelse).

Visa merVisa mindre