Brist på vårdplatser på akutsjukhusen

Färre men sjukare patienter jämfört med i fjol innebär att Stockholms akutsjukhus är pressade. Samtidigt som bemanning gått ner till sommarnivåer råder det brist på vårdplatser för patienter som måste läggas in.

  • Publicerad 04:47, 31 jul 2018

Sen förra sommaren har patienttillflödet på Stockholms akutsjukhus minskat, tack vare att fler besöker närakuterna. Men trycket är ändå högt på akutsjukhusen.

De patienter som besöker akuterna är sjukare och på grund av värmen avstår många från att åka in mitt på dagen vilket gör att trycket är högre kvällstid.

Två närakuter förstärks

Därför ökas läkarbemanning på Närakut Järva och Närakut Haga. Besökare från innerstaden hänvisas även till Haga på grund av högt tryck på Capio S:t Göran och Danderyds sjukhus.

Chefläkarna rapporterar att det har varit mycket ansträngt vid akutsjukhusen, enligt landstingets veckovisa rapport om läget i vården.

Värmen påverkar både personal och patienter och många söker vård för symptom som uttorkning. Men de flesta värmebesvär behöver inte behandlas på akutsjukhus, därför bör man först ringa Vårdguiden för att avlasta akutsjukhusen.

Kompetensbrist ger kö till vårdplatser

Flera vårdcentraler i länet har också haft problem med värmen i sina egna lokaler. Landstinget uppger att man arbetar på lösningar för att sänka temperaturen i berörda lokaler. Aftonbladet rapporterade om en familj som fick checka in på patienthotellet i Mörby efter förlossning och då hade 35 grader i rummet.

Eftersom sjukhusen har haft svårt att bemanna med rätt kompetens är det brist på vårdplatser för patienter som behöver läggas in, särskilt på akutsjukhusen och geriatriska mottagningar.

– Den här veckan och kommande veckor önskar vi att vi hade cirka hundra fler öppna vårdplatser i länet. Vi tar nu hjälp av andra vårdverksamheter för att hitta vårdplatser utanför akutsjukhusen, bland annat inom rehabilitering, säger Patrik Söderberg, chefsläkare Stockholms läns landsting.