Brinkens nya rink läggs på is när staden dröjer med besked

Hockeyklubben Brinken har samlat in två miljoner kronor för att lägga ut en ny isyta på Östermalms IP under vintern. Men projektet har pausats eftersom staden inte kunnat ge besked om Brinken måste betala hyra också.

  • Publicerad 05:02, 17 sep 2020

Brinkens IF håller till på Östermalms IP i FuturPension­hallen (tidigare kallad Danicahallen). Men hallen används också flera andra klubbar som Östermalms Konståkningsklubb, Södermalms IK samt för allmänhetens åkning.

Så trycket på hallen är stort.

– Den här ytan räcker inte till för behovet av isyta for ungdomar i närområdet. Utvecklingen i Norra Djurgårdsstaden har spätt på den utvecklingen, säger Christian Nordström som är ordförande i Brinkens IF.

Vill rulla ut is på vintern

Brinken har i flera år jobbat för att Stockholms stad och Kungliga Djurgårdsförvaltningen ska bygga en ny större hall i området, men ingenting har hänt i det hallprojektet.

Klubben vill nu därför lägga ut en utrullningsbar is, en så kallad zonrink, mellan hallen och den stora isbanan på ÖIP. Zonrinken skulle ligga ute mellan november och sportlovsveckan.

Klubben kan finansiera rinken själva eftersom man har lyckats säkra två miljoner kronor från sponsorer. Målet var att isen skulle vara på plats 1 november 2020.

Men projektet har bromsats under sommaren eftersom staden inte kan ge besked om isen kan placeras på platsen eller om Brinken behöver betala hyra för marken.

Är hyran för stor finns dessutom en stor risk att hela projektet går måste läggas på is.

Riskerar att läggas på is

Fastighetskontorets kommunikationschef Linda Laine skriver i ett mejl till Mitt i att staden är mycket positivt inställd till Brinkens engagemang och till idén med en ny isrink på Östermalms IP.

Men eftersom marken på Östermalms IP faktiskt ägs av Kungliga Djurgårdsförvaltningen, tar det längre tid att utreda förutsättningarna än vad det gjort om det varit stadens mark.

Staden skulle alltså hyra ut marken i andra hand till Brinken och ett arrendeavtal om detta måste först tecknas.

Men frågan är i högsta grad levande hos oss och vi arbetar med den. Vi har inte lämnat något besked om arrendet eftersom vi först vill vara säkra på om det är möjligt att placera isrinken här.”, skriver Linda Laine.

Vill ge besked till sponsorer

Christian Nordström säger att klubben gärna i första hand skulle vilja se att staden hjälper till med att få loss markytan gratis eftersom klubben finansierat rinken själva och eftersom rinken också skulle användas av allmänheten.

– Men vi förstår att saker inte är gratis och vi kräver inte det heller, säger Nordström och fortsätter.

– Men vi måste veta hur mycket arrendet skulle vara och hur länge avtalet skulle gälla för att kunna säga till våra sponsorer om det fungerar eller inte, säger Nordström.