Tiny house. Så kallas fenomenet med små hus likt det Brinde har byggt. Foto: Privat

Brinde vill flytta sitt minihus till Lidingö

Brinde Granli Karlsvärd har byggt ett portabelt minihus under pandemin. Nu hoppas hon kunna ställa det på Lidingö. "Det är en lösning för att ha tillgång till naturen och inte behöva bo i lägenhet", säger hon.

  • Publicerad 13:32, 13 aug 2021

Det har varit lite gråt men också mycket glädje

Husprojektet började som ett sätt för Brinde att sysselsätta sig under pandemin. Stommen till huset hittade hon uppe i Norrbotten.

– Det är en gammal Norrlandsvagn, en sådan som används på byggarbetsplatser. En kille från Boden tog sig an den och gjorde träfasaden. Sedan köpte jag den av honom och så har jag, min kille och min pappa fortsatt bygga, säger Brinde Granli Karlsvärd.

Compact living. På natten förvandlas matplatsen till sovplats. Foto: Privat

Välutrustat. I huset finns det mesta Brinde behöver i det vardagliga livet. Foto: Privat

Insida i plywood

De har dragit om elen i vagnen, höjt taket och gjort insidan i plywood.

– Det är jättekul att bygga! Jag har inte byggt så mycket innan så vi har mätt fel konstant men ändå löst det. Det har varit lite gråt men också mycket glädje.

Brinde är skådespelare och är ofta på resande fot. Huset byggdes klart i Norrköping och inför sommarens teateruppsättning kördes det upp till ett vandrarhem utanför Sunne i Värmland.

– Vi körde en väg som annars tar 3,5 timmar men som nu tog 15 timmar. Det kändes jättemärkligt att åka så sakta. Men också kul. Då kan man dra ner rutorna och lyssna på fåglarna.

Skådis. Brinde Granli Karlsvärd är skådespelare och är ofta på resande fot. Foto: Privat

Vill bo på Lidingö

Till hösten väntar röstjobb i Stockholm och nu hoppas hon kunna flytta huset till en tomt på Lidingö. Här bor både hennes bror och släktingar. En optimal lösning vore tillgång till en källare med tvättmaskin och badrum och en hyresvärd som inte tar allt för mycket betalt.

– Det behöver nog vara någon som inte tänker att man ska tjäna jättemycket pengar på det. Som ser det som en fin möjlighet och ett sätt att få sällskap, att ta hand om och se efter tomten tillsammans, säger Brinde.

Blev poppis efter finanskrisen i USA

Tiny house är hus i miniatyr som ofta står på hjul för att kunna flyttas runt.

Minihusen började bli populära efter 00-talets finanskris i USA när bostadsmarknaden kollapsade.

I dagens USA finns hela områden bestående enbart av minihus.

Minihusen är del av en rörelse som förespråkar en enklare livsstil.

I Sverige börjar folk nu haka på trenden. Den dök bland annat upp i tv-programmet "Husdrömmar".

Visa merVisa mindre