Väggen mot tunnelbaneperrongen har varit populär bland graffitimålare. Nu vill bostadsrättsföreningen som äger väggen göra en egen målning på den. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

BRF vill stoppa klotter – med graffiti

Sedan Kungsterrassen i Sätra byggdes har deras betongvägg mot tunnelbanan varit en populär plats för mindre lagligt måleri. Nu vill bostadsrättsföreningen testa ett nytt vapen mot klottret – graffiti.

  • Publicerad 18:01, 13 jun 2019

Bostadshuset Kungsterrassen i Sätra har sedan det stod klart 2014 både uppmärksammats för sin takpool och nominerats i arkitekturtävlingen Årets Stockholmsbyggnad.

Men en arkitektonisk detalj på huset har fått andra än arkitekter och stadsplanerare att lockas till byggnaden. Den stora betongväggen har varit en utmärkt kanvas för alla som vill visa upp sin mindre lagliga konst för hela röda linjen.

– Vi har fått in anmälningar om att vi borde göra något åt väggen, så då började vi prata om att göra något fint på den i stället, säger Josefin Ricknell, som bor i huset och sitter i bostadsrättsföreningens styrelse.

Sagt och gjort. BRF:en har nu ansökt om bygglov för att göra en egen graffitimålning på väggen.

– Vi tänker att vi ska ta hit en målare som sätter lite färg på byggnaden och gör det trevligare. Vi vill ge en positiv bild av området när folk åker förbi med tunnelbanan. I stället för klotter kan de få se ett stort och fint konstverk. Det kommer vara ett lyft inte bara för vår byggnad, utan för hela Sätra och Skärholmen, säger Josefin Ricknell.

Vissa kanske tycker att även "klottret" är konst?

– Jo, men som det ser ut idag är det mest folk som har klottrat sina tags ovanpå varandra, det blir lite fel när man inte respekterar andras konst. Visst finns det en risk att de klottrar över vår målning också, men det är en risk vi får ta. Vi hoppas att om det är ett välgjort arbete så kommer det att respekteras.

Vill hylla graffiti-kulturen

Exakt hur målningen ska se ut är inte helt klart, den konstnär föreningen har kontakt med vill gärna skapa den direkt på väggen. Men planen är att det ska stå "Sätra" och ha naturtema med mycket grönska. Josefin Ricknell säger att de vill hylla graffiti-kulturen med konstverket.

– Det finns en negativ syn på den kulturen som egentligen handlar om konst och kreativitet, sånt som borde uppmuntras. Förhoppningsvis kan vi ändra allmänhetens syn på grafitti så det inte bara ses som förstörelse, säger hon.

På stadsbyggnadskontoret har man ännu inte tagit ställning till BRF:ens bygglovsansökan.

Så ser reglerna ut

Stockholm stad har inga specifika regler för hur muralmålningar får se ut. Generellt, enligt plan och bygglagen, så ska målningen vara lämplig med hänsyn till stads- och landskapsbild på platsen, kulturvärden på platsen, får inte innebära en risk för trafikolyckor eller andra olyckor. Den får inte heller innebära att byggnaden som den placeras på påverkas negativt i så pass hög grad att det är ovarsamt eller förvanskande.

Källa: Stadsbyggnadskontoret, Stockholm stad

Visa merVisa mindre