Fredrik Johansson är ordförande för bostadsrättsföreningen och hoppas beslutet ska hjälpa hyresgästerna lite på traven. Foto: Stefan Källstigen

Brf river månadshyran för företag: ”Sätt för oss att hjälpa”

Företagare i Stockholm går på knäna i coronatider. Därför väljer nu en bostadsrättsförening på Kungsholmen att riva nästa månadshyra. – Det här är ett sätt för oss att stötta våra lokala hyresgäster, säger Fredrik Johansson.

  • Publicerad 08:00, 23 mar 2020

Flera initiativ tas nu för att stockholmarna ska fortsätta ha en levande stad trots coronavirusets framfart.

Som ett led i detta väljer bostadsrättsföreningen brf Ankaret 1 att riva nästa månadsfaktura för de lokal hyresgästerna.

Corona slår hårt mot ekonomin i Stockholm – du kan stötta

Vill stötta de lokala hyresgästerna

I fastigheten på Kungsholmen finns det krogar, en kemtvätt, en frisör och ett hotell – som står en tuff tid till mötes.

– Det är många företag som över en natt riskerar att gå i konkurs. Så det här är ett sätt för oss att stötta våra lokala hyresgäster så att de tar sig igenom krisen, säger Fredrik Johansson som är ordförande i bostadsrättsföreningen.

Han är medveten om att beslutet kanske inte är tillräcklig på sikt och andra åtgärder kan behövas framöver.

– Vi vet inte hur långvarig den här krisen kommer bli. Därför är det också viktigt att stötta de lokala företagen i huset genom att exempelvis köpa hämtmat eller handla i den lokala kiosken, säger han.

Fredrik Johansson berättar att det är tack vare föreningens goda ekonomi som beslutet kan fattas. Foto: Stefan Källstigen.

Tufft för bostadsrättsföreningarna

Fredrik Johansson berättar att det är tack vare föreningens goda ekonomi som beslutet kan fattas. Han vet att det är flera bostadsrättsföreningar som inte har den möjligheten.

Han jobbar nämligen på Allabrf.se, som är en digital samlingsplats för bostadsrättsföreningar. Den senaste tiden har flera av dessa hört av sig för att få tips på hur man kan hjälpa hyresgästerna, men också hur de själva ska göra för att överleva.

– Det går att sänka hyran under en viss period för hyresgästerna eller senarelägga betalningsdatumet. Krisen drabbar som sagt även bostadsrättsföreningar som är beroende av att företagen betalar hyran, säger han.

Fredrik Johansson och William Naversten på plats i vandrarhemmet Stay in City Stockholm som Naversten äger. Foto: Stefan Källstigen.

Beslutet välkomnas av hyresgäster

En av hyresgästerna i fastigheten som nu slipper betala nästa månadshyra är William Naversten och hans sambo Sofia Dahlström. De driver hotellet ”Stay in City Stockholm”.

– Det känns jättebra. Det är verkligen ett fantastiskt initiativ för alla som värnar om ett lokalt näringsliv, säger William Naversten.

Utöver hotellet på Kungsholmen äger de ett tiotal hus och lägenheter i Gamla stan och förlorar just nu hundratusentals kronor per månad. De kan inte heller ta ut några löner.

– Jag har lite ekonomiska resurser så vi kan klara någon månad. Men är det mer än två månader så är det kört. Det är verkligen helt tomt på folk just nu, säger han.

Vad skulle hjälpa dig just nu?

– Att man låter folk ta informerande beslut och fortsätta resa om de vill. Du kan smittas var du än är. Så politikernas beslut om att stänga gränser har slagit hårt mot min verksamhet.

”Nu är det upp till oss – stötta Kungsholmen!”

Uppmaningen: Stötta näringslivet

William Naverstens uppmanar därför friska och unga stockholmare att fortsätta vara ute och stötta näringslivet.

– Om inte så är det otroligt många människor som framöver som lär förlora sina livsverk och vi kommer att se tomma skyltfönster och ställen som tvingas klappa igen.