Byggt om. Byggarbetet pågick från september 2019 till våren 2020, med försäljning under våren och successiv inflyttning fram till i somras. Foto: HSB

Brf förvandlade förskola till nya bostadsrätter

En förskola blev nya lägenheter och gav bostadsrättsföreningen klirr i kassan. Liknande omvandlingar är en trend i storstäderna, och pandemin har drivit på utvecklingen.

  • Publicerad 10:39, 18 dec 2020

Den här
typen av fastighetsutveckling har ökat
mycket på sistone.

När förskolan på Pilotgatan i Skarpnäck sa upp lokalerna på grund av minskat antal barn valde HSB Brf Vingen att bygga om lokalerna till bostadsrätter. Samtidigt flyttade man föreningens samlingslokal och bastu, vilket gav utrymme för ytterligare två lägenheter. Man byggde också en övernattningslägenhet till föreningens medlemmar.

– De tio lägenheterna gick enkelt att sälja, det har gett föreningen säkra inkomster inför framtiden, säger Mary Ann Sörensen, ordförande i föreningen, som består av totalt 539 lägenheter.

Kan stärka kassan

Bopriserna har fortsatt uppåt och efterfrågan på bostäder är stor. Det har lockat många brf:er att omvandla ytor som inte används till bostäder. Lokaler avsedda för förskolor, kontor eller butiker kan vara svåra att hyra ut och riskerar att stå tomma och lämna föreningar utan intäkter.

– Att bygga om till lägenheter är ofta ett snabbt sätt att stärka föreningens ekonomi. Ekonomin förbättras också långsiktigt tack vare månadsavgifterna från de nya medlemmarna, säger Emil Lindhagen, fastighetsutvecklare på HSB Stockholm.

– Den här typen av fastighetsutveckling har ökat mycket på sistone. Allt som har fyra väggar och tak går att omvandla. Man får titta på saker som ljusinsläpp och bärande väggar. I de flesta fall går det att hitta bra lösningar för ombyggnation utan att kostnaderna drar iväg, säger Emil Lindhagen.

Mary Ann Sörensen, kan även mindre föreningar klara en sådan här omvandling?

– Ja, absolut. Men man måste börja i god tid och låta alla medlemmar får säga sitt. Hos oss var det inte en enda som sa nej. Man ska tänka på att hitta en bra arkitekt, och det är viktigt att följa alla bestämmelser så att ombyggnationen blir godkänd.

”En trend”

Alexander Pishkoohani är expert på konvertering av lokaler och är en av grundarna till bolaget Gleipnergruppen, som i många år varit specialiserade på området. Företaget utvärderar tekniska, arkitektoniska och ekonomiska aspekter ihop med brf-styrelser. Han menar att framförallt stigande bopriser har gjort det mer attraktiv för föreningar att göra liknande konverteringar som den i Skarpnäck.

– Det är en trend med konvertering och förtätning, och med anledning av pandemin har intresset ökat. Intresset bland föreningar att utvärdera sina alternativ om hyresgäster skulle tvingas lämna har också ökat, säger han.

Bland annat har en förening i Midsommarkransen nyligen omvandlat butikslokaler till bostäder. En förening i Hammarbyhöjden håller på omvandla en källare till sex bostäder och i Hägerstensåsen ska en spelbutik snart bli åtta lägenheter.

– Generellt lönar det sig att få kassatillskottet som nya bostäder innebär. Men där man har stabila och goda hyresintäkter ska man som förening tänka efter en gång till. Sedan är det klart att det påverkar ett område om man gör sig av med restauranger, förskolor och spelbutiker, men det är en större fråga som ju också handlar om stadsplanering, säger Alexander Pishkoohani.

Kan ge pengar till amortering

Pandemin har slagit hårt mot småföretag och verksamheter. För bostadsrättsföreningar som hyr ut verksamhetslokaler har det inneburit en större osäkerhet när det gäller hyresintäkter.

Det har drivit på utvecklingen där fler och fler brf-styrelser, framförallt i storstäderna, överväger att bygga om lokaler till bostäder, för att trygga intäkterna.

En ombildning till bostadsrätter kan ge extra pengar i kassan för föreningen, pengar som kan användas för att till exempel amortera ner föreningens lån.

Visa merVisa mindre