BREVLÅDA. Ketty Åhman-Mattila på Björkvallavägen I Upplands Väsby tycker det är tråkigt att det blir postutdelning varannan dag, även om hon "inte påverkas jättemycket." - Jag hade hört talas om att brevutdelningen skulle minska, men inte att Upplands Väsby skulle vara bland de första. Foto: Claudio Britos

Brevbärarna skippar din adress varannan dag

Från och med slutet av september får Väsbyborna post bara varannan dag. Då inför Postnord en ny modell för utdelning av brev i tolv kommuner i norra Stockholm.

  • Publicerad 15:50, 10 sep 2021

De räknar med att alla är digitala.

Från och med slutet av september ska Postnord bara dela ut brev varannan dag i norra Stockholm.

Modellen ska sedan rullas ut i hela länet och hela Sverige. Postnord är dock övertygade om att de flesta inte kommer att märka någon skillnad. Dessutom har antalet skickade brev minskat med ungefär hälften sedan millennieskiftet.

– En ny modell för utdelning av brev, tidningar och reklam är ett sätt för Postnord att möta förändrade behov hos svenskarna och samtidigt rusta för framtiden. För många mottagare är det i dag viktigare att kunna få sina e-handlade paket alla vardagar än att brevbäraren ska passera postlådan varje dag, oavsett om det finns brev att dela ut eller inte, säger Mathias Krümmel, chef för Postnord Sverige i en kommentar.

En av dem som får känna av den minskade brevutdelningen är Ketty Åhman-Mattila, 69. Hon har bott i villan på Björkvallavägen i centrala Väsby sedan 1995.

– Jag hade hört talas om att brevutdelningen skulle minska, men inte att Upplands Väsby skulle vara bland de första, säger hon.

Hon tror dock inte att det kommer att påverka henne så mycket.

– Man har ju det mesta via datorn. Jag betalar räkningar digitalt, till exempel.

Brevväxlar

Men brev är ändå speciellt. Ketty jobbade tidigare som lärare, bland annat på Breddenskolan. Numera brevväxlar hon med en gammal kollega, som bor i Kalmar.

– När man går och väntar på ett brev vill man inte vänta längre än nödvändigt. Det är en högtidsstund när man öppnar brevlådan och hittar ett långt, handskrivet brev från kollegan, även om det mest blir till födelsedagar numera.

Ketty har även en brevvän i Ängelholm.

– Hon är en flitig skrivare och skickar paket med överraskningar. Hon kan tycka att posten dröjer, hur ska det nu bli? Och jag prenumererar på en tidning. Skulle den komma en fredag, men inte delas ut, så får jag ju vänta till efter helgen.

Även om hon inte tittar i brevlådan varje dag, tycker hon det är synd att utdelningen minskar.

– De räknar med att alla är digitala. Det här känns som en skymf mot de pensionärer som kanske inte sköter sina bankärenden på datorn, till exempel. Alla äldre blir uträknade på ett fult sätt.

Brevbärare jobbar varje dag

Brevbärarna fortsätter att vara ute på gatorna och vägarna varje dag, men går olika rundor beroende på vilken dag i veckan det är.

Paket ska fortsatt delas ut varje dag.

Tolv kommuner i första rundan

Följande kommuner berörs av förändringen:

Upplands Väsby

Sollentuna

Sigtuna

Täby

Upplands-Bro

Solna

Sundbyberg

Järfälla

Danderyd

Ekerö

Lidingö

Stockholm

Källa: Postnord

Visa merVisa mindre