Gerda Jetzkus Sundberg bor på Rågsveds seniorboende sedan fem år. Foto: Anna-Stina Ericson

Brevbärare utelåsta från seniorboendet – Gerda får ingen post

På Rågsveds seniorboende får inte de boende sin post på ibland tre veckor i sträck. Anledningen är att brevbärarna inte kommer in i byggnaden.

  • Publicerad 11:00, 11 sep 2019

I seniorboendet på Rågsvedsslingan 2 finns det totalt 39 lägenheter. I en av dem bor Gerda Jetzkus Sundberg, 83. Hon och de andra som bor i huset under en längre tid inte fått sin post regelbundet. Gerda berättar att det ibland har dröjt tre veckor mellan utdelningarna.

– Så här får det inte gå till, bara för att vi är gamla ska vi inte få bli behandlade på det här viset, säger hon.

Brevbärarna kommer inte in i porten

Erik Fogelström på Postnord berättar att posten har erbjudit fastighetsägaren att installera något av fyra olika låssystem. Kodbrickan som används för att ta sig in i fastigheten på Rågssvedslingan inkluderas inte av dessa fyra system. Därför kommer inte brevbärarna in i byggnaden.

– 99 procent av alla låssystem är något av dessa fyra. Det är en väldigt speciell situation på Rågsvedsslingan, berättar han.

I porten på Rådsvedsslingan har det satts upp en lapp i porten med telefonnummer till fyra grannar i huset. Meningen är att brevbäraren ska ringa någon av dem för att bli insläppt.

– Vi får bara posten om brevbärarna blir insläppta av någon som råkar befinna sig i porten, säger Gerda Jetzkus Sundberg.

Fastighetsägaren: Beklagar att det blivit såhär

Postnord och fastighetsägaren Micasa har haft kontakt sedan problemet uppdagades i slutet av augusti. Ännu har ingen lösning nåtts.

– Vi har en dialog med Postnord om den här situationen, berättar Christina Kullberg Duren på Micasa.

Erik Fogelström menar att Postnord håller hårt på de fyra olika låssystemen.

– Vi kan inte ha separata nycklar till alla bostäder vi levererar post till.

Christina Kullberg Duren på Micasa menar å sin sida att de, för att skydda sina fastigheter, vill behålla sitt separata låssystem.

– Vi kan bara beklaga att det har blivit såhär, säger Christina Kullberg Duren.

Både Postnord och Micasa menar att de kommer att fortsätta sin dialog för att komma fram till en lösning.