Breddlaget från Sumpan utmanar elitklubbarna

Sundbybergs IK:s herrjuniorer har kvalificerat sig för nationella serien i U19, division 1, efter en urstark säsong i P18-kvalserien. Insatsen är extra imponerande då laget består nästan enbart av egna spelare fostrade i breddlagsmiljö.

  • Publicerad 12:32, 30 okt 2017

– Ja, många av dem har spelat ihop väldigt länge och vi har kört enligt Sundbybergsmodellen, alltså ett breddlagstänk men med hög kvalitet på fotbollen, säger lagets huvudtränare Isaac Bengtsson.

Sundbybersgmodellen innebär bland annat att man genomför selektering först i junioråldern, betydligt senare än de flesta av konkurrentklubbarna. Innan det får alla vara med.

– Vi har breddlagets inkluderande miljö, men med det satsande lagets vilja att utvecklas, säger Isaac Bengtsson.

Avgjordes i sista omgången

Uppenbarligen är det en modell som fungerar. Stommen i U19-laget är killar födda 2000, ett år yngre än den tillåtna åldern i årets P18-kvalserie. Ändå lyckades Sundbybergs IK komma trea och därmed ta en av de fem platserna i den nationella serien division 1 (näst högsta) för U19 nästa år.

Sundbybergs IK:s herrjuniorer jublar efter slutsignalen på Sundbybergs IP sedan man slagit Huddinge IF med 6–2 i säsongens sista seriematch. Foto: Axel Bengtsson

– Det avgjordes i sista omgången. Vi behövde ta minst en poäng för att säkra en plats topp fem, och vi vann med 6–2 mot Huddinge IF, säger Isaac Bengtsson.

Fördjupar samarbetet med A-laget

Det är andra gången i modern tid som Sundbybergs IK kvalar in till den nationella serien för U19. Dock kommer man att tacka nej till platsen. Beslutet fattades på ett möte i förra veckan.

Sundbybergs IK:s herrjuniorer besegrade Huddinge IF med 6–2 på Sundbybergs IP och säkrade en plats bland topp fem i P18-kvalserien. Foto: Axel Bengtsson

– Anledningen är att nästan alla spelare är ett år yngre. Vi har inte bråttom och vi tänker att truppen utvecklas bäst om de kör ett år till i P18. Tanken är att vi försöker kvala in till nationella U19-serien igen nästa år, och att vi i så fall kör där 2019. Samtidigt fördjupar vi samarbetet med vårt herrlag i division 2, där våra juniorer som är redo kommer få chansen att komma upp och känna på herrlagets miljö på ett helt annat sätt än i år, säger Isaac Bengtsson.

Vad sa spelarna om beslutet att de får vänta ett år på att få testa sina vingar i U19 division 1?

– Först blev de förvånade, men de tog emot det bra när vi förklarade hur vi har tänkt och vad klubben vill. Det blev positivt.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29