Bredängsbon Uje Brandelius debuterar med filmen om sitt liv med Parkinsons. Arkivbild. Foto: Anna Z Ek

Bredängsprofilen Uje Brandelius liv blir film

Det började med soloskivan Spring, Uje, spring. Upptäckten att han hade Parkinsons och den hyllade musikföreställningen om vad som är någonting värt som följde. Nu blir hans liv tillsammans med familjen i Bredäng även film – regisserad av Henrik Schyffert.

  • Publicerad 05:05, 17 dec 2019

Att få visa sin första film på Göteborgs filmfestival känns nästan lika stort som att spela på Emmabodafestivalen för första gången, säger Uje Brandelius i ett pressmeddelande.

Sjukdomen gav turnén en ny inriktning

Hösten 2015 släppte Bredängsbon Uje Brandelius soloskivan Spring, Uje, spring efter att ha spelat i bandet Doktor Kosmos i drygt tjugo år. När skivan hade släppts började han planera för en musikföreställning i Stockholm.

Samtidigt upptäckte han att han hade drabbats av Parkinsons sjukdom och musikföreställningen fick en ny inriktning och kom att handla mycket om sjukdomen, men också om livet, kärleken och hämtningar på förskolan.

Turneret i hela landet

Sedan dess har han turnerat runt om i Sverige för fullsatta hus. Här i Stockholm har föreställningen spelats på bland annat Södra teatern, Dramaten och Parkteatern.

Schyffert regisserar filmen om hans liv

Nu blir Uje Brandelius liv även film – i regi av Henrik Schyffert. I filmen Springs Uje Spring vävs Uje Brandelius självbiografiska manus ihop med popmusik om livet, vardagen och de stora frågorna om vad som är värt någonting.

Uje Brandelius och hans familj spelar i filmen sig själva under några sommarveckor i Bredäng.

Filmen har premiär på Göteborgs filmfestival den 26 januari. 

Uje Brandelius gör show om sin sjukdom

Bredängsbo nominerad till Augustpriset

Uje Brandelius friade – i sommarprat

Låtarna som satt Bredäng på musikkartan

Doktor Kosmos fokuserar på kärnverksamheten