"Amin var en hur underbar kille som helst, han var rar, charmig, rolig, förstående och godhjärtad. Han ville aldrig andra illa och fanns alltid där för alla, för sin familj och vänner. Alla tyckte mycket om honom då han hade en sån trygg och genuin aura", säger Amins syster Ramina Salayev. Foto: Claudio Britos

Bredängskillen Amin, 22, dog efter att ha smittats av corona

Han var bara 22 år och beskrivs av familj och vänner som fullt frisk. Ändå dog Amin Salayev efter en tids intensivvård för covid-19. Nu vill hans närstående att hans död blir en väckarklocka för dem som fortfarande inte tar virusets dödlighet på allvar.

  • Publicerad 15:02, 30 apr 2020

Amin Salayev älskade bilar. Det hade han gjort ända sedan han var liten. Långkörarserien Top Gear stod ofta på och nyligen hade han och barndomsvännen Maksun Aliyev köpt en skrotig gammal Opel Astra från -98, lika gammal som Amin var ung. I den brukade kompisarna åka omkring i sitt Bredäng och lyssna på hiphop. Ofta Amins old school-favoriter Tupac och Biggie.

– Vi började övningsköra med min pappa. Amin hade velat ha körkort ända sedan han var ett litet barn. Jag hann ta det, men tyvärr inte han, säger Maksun.

Amin Salayevs liv förkortades redan vid 22 års ålder efter att ha smittats av det illasinnade coronaviruset.

Det började som en förkylning i slutet av mars.

– Han skickade en snap på honom själv och sa att han hade blivit förkyld. Jag skrev att han behövde klippa och raka sig, han såg ut som en grottmänniska. Och då skrev han tillbaka att "jag tror jag har fått corona, jag blöder näsblod, har spytt och har ont i magen". Han kunde inte ens spela tv-spel för att det gjorde så ont, berättar Maksun.

Maksun Aliyev och Said Tokalagov sörjer sin vän vid minnesplatsen på Vita Liljans väg. Foto: Claudio Britos

Ungefär en vecka senare, den 6 april, kom en ambulans och körde Amin till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Då var han så pass dålig att han kördes direkt in till intensivvårdsavdelningen och kopplades in i en respirator som skulle hjälpa honom att andas.

Efter det var han okontaktbar. Den 27 april somnade Amin in för att aldrig vakna igen.

Han är en av de yngsta i Sverige att avlida i sviterna av covid-19.

– Det var en 22-årig kille som var helt frisk med inga underliggande sjukdomar och ändå vart han hårt drabbad, säger Amins lillasyster Ramina Salayev, som mitt i sorgen har valt att sprida sin brors namn.

Den 29 april, klockan 18.00. Utanför familjehemmet på Vita Liljans väg i Bredäng.

Marschaller kantar gångstigarna som leder ner till den lilla ängen där runt hundra glest utspridda sörjande har samlats. Bilder av Amin står uppställda mot ett staket omringade av ett hav av blommor och ljus – och så klart Pepsi-flaskor.

Det enda som hörs är fåglarna och sorgen från den öppna balkongdörren på andra våningen. "Amin, Amin, Amin ..."

Amins familj och vännerna vill att hans död ska få folk att greppa allvaret i situationen. Att coronaviruset inte bara är farligt för de äldre och så kallade riskgrupperna. Därför har de även bjudit in medierna till den här stunden.

Att inte följa rekommendationerna om att stanna hemma är lika med att tappa respekten för sig själv och sina medmänniskor, säger Ramina Salayev.

– Man borde sätta hela Sverige i karantän, även om det redan är illa kan man fortfarande stoppa smittan genom att stanna hemma, då kan vi alla snart få leva ett normalt liv igen. Men ett normalt liv kommer jag aldrig få uppleva igen, speciellt efter min brorsas bortgång. Det är ansvarslöst och hjärtlöst att fortfarande gå ut och käka god mat i stan eller att festa, säger hon.

Nijat Aliyev och Gina Chowdury tänder ett ljus för Amin. Bakom dem står Isak Freiman och Kaleb Tesfay. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

För Maksun blev barndomsvännens död en ögonöppnare.

– Jag var inte orolig först, inte alls. Jag tänkte att det inte drabbar oss. Men jag höll avstånd, tvättade händerna och träffade inte folk. När han fick det trodde jag det skulle vara en lätt förkylning, att det skulle försvinna snabbt. Men så blev det inte, säger Maksun och fortsätter:

– Tänk på andra och inte bara dig själv. Var inte en egoist. Ta ansvar, det här kan drabba vem som helst, inte bara riskgrupper. Lyssna inte på media när de säger att man kan leva som vanligt.

Bredäng var Amin Salayevs hem. Oftast hängde han med sina vänner, bland annat Maksun och hans flickvän Linnea Azhary. De spelade fotboll på Ängen och grillade nere vid Mälarhöjdsbadet. Saker de hade gjort sedan de var små på Bredängsskolan.

– Han var alltid den som skötte sig och var hemma i tid. Han satt och drack te när vi firade födelsedagar, säger Linnea och Maksun fyller i:

– Han var gjord av guld, en riktig glädjespridare. Man kunde aldrig vara ledsen när man var med honom. Och han gillade att dansa, att visa sina dance moves.

Nu brinner marschallerna längs med Vita Liljans väg som en grym påminnelse om coronavirusets kraft att släcka liv som inte levts klart.

Foto: Claudio Britos