Lycke 3 år håller en stor bok om rymden i handen när han och Em Petterson kommer ut från Bredängs bibliotek.

– Jag tycker bäst om böcker om rymden, säger Lycke.

I början av pandemin var biblioteket helt stängt. Sedan lättade de på restriktionerna och håller nu öppet cirka hälften av den vanliga öppettiden.

– I början när det var helt stängt saknade jag biblioteket men som nu när de håller öppet ibland har jag kunnat anpassa mig till öppettiderna. Det är svårare för dem som inte har den möjligheten, säger Em Petterson.

Öppet hälften av tiden

Liksom andra kommunala verksamheter har biblioteken delvis haft stängt men framför allt begränsat både öppettider och hur många besökare som släppts in på grund av covid-19. Men trots att flera restriktioner har plockats bort under sommaren har biblioteken, till skillnad från badhusen, fortfarande inte öppnat upp fullt ut. I Bredäng har biblioteket exempelvis öppet 16 timmar i veckan, den ordinarie öppettiden är 34.

Vaslis Raplis tycker att begränsningar har varit jobbiga.

– Jag har saknat biblioteket. Det känns tryggt att det finns där när man vill ta en paus från all stress och kan komma in och titta på böcker, säger han.

I ett område som Bredäng tror han att biblioteket är särskilt värdefullt.

– Jag tror att de hjälper många här i Bredäng. De kan komma hit och skriva ut saker eller få hjälp med andra saker. Det ska bli skönt när de har öppet som vanligt igen, säger han.

Nu väntar öppningen

I Stockholm har var tredje bibliotekstimme dragits in under pandemin. Men nu väntar återöppningen. Enligt Martin Hafström, biträdande stadsbibliotekarie i Stockholm, kommer biblioteken ha återgått till det normala först i början av oktober.

– För oss var det svårt att direkt efter sommaren gå in med normala öppettider. Alla behöver få nya scheman som inte är corona-anpassade. Det ska göras risk- och konsekvensanalyser och lokaler ska iordningställas, säger Martin Hafström.

Att biblioteken har haft stängt så pass mycket under pandemin beror till stor del på att sjukfrånvaron har varit hög bland personalen. Därför har man prioriterat att ha de större biblioteken öppna så mycket som möjligt, uppger Martin Hafström.

I Skärholmen är biblioteket öppet nästan helt som vanligt. 45 istället för 50 timmar i veckan.