Bredängsbornas illustrationer är tryckta på plåt. Foto: Anna Rönngren

Bredängsbor har målat sin egen tunnel

Bredäng har fått ett nytt konstverk. I gångtunneln på Vita Liljans väg har Bredängsbor mellan 6 och drygt 60 år själva fått ge sin syn på Bredäng. Imorgon invigs det nya konstverket.

  • Publicerad 11:42, 19 feb 2020

Änglar, flygplan, bostadshus, såpbubblor och Bredängsgrillen är några av de motiv Bredängsborna har valt att måla på konstverket som täcker den långa gångtunneln på Vita Liljans väg 32.

– Det är jättefint, säger Angelika 6 år när hon går förbi.

Barn och vuxna i Bredäng har tillsammans fått ge sin bild av stadsdelen. Foto: Anna Rönngren

Målningen är ett intiativ av Exploateringskontoret och har skapats av Bredängsbor från 6 år upp till över 60 under ledning av Unga berättar på Kulturskolan i Stockholm.

Vi tyckte att den här gångtunneln behövde göras tryggare och istället för att bara sätta upp lampor så kontaktade vi Kulturskolan och Unga berättar som har ordnat workshops för skolbarn, förskolebarn och vuxna som har fått tolka sitt område. Temat har varit Upp i luften, precis som för Flygplansparken som ligger bredvid, säger Lena Remaeus, kommunikatör på exploateringskontoret.

Bredängsbornas illustrationer har tryckts upp på metallskivor som monterats på väggarna i tunneln.

– Det är fint och annorlunda. Och ett bra sätt att förebygga klotter, säger Bredängsbon Mikaela när hon passerar tunneln.

Temat för målningen är Upp i luften. Foto: Anna Rönngren

Imorgon, torsdag klockan 17 invigs konstverket i tunneln.

– Vi hoppas att de som har varit med och skapat konsten känner sig nöjda och stolta över resultatet och vi ser fram emot att få träffa dem på torsdag och klippa band, säger Crisitina Blendea, mediapedagog på Unga berättar.