Hittat hem. Det var i Bredäng som Kong Phan bestämde sig för att satsa på musiken, inspirerad av andra artister och producenter på röda linjen. Foto: Privat

Bredängsbo vill lyfta det asiatiska communityt

I kväll gör Kong Phan livedebut i TV4:s Idol. “Vill lyfta det asiatiska communityt och alla som kan relatera till min story som flykting och invandrare”, säger Bredängsbon om att ta plats i det folkkära programmet.

  • Publicerad 16:08, 14 sep 2020

Född i Hongkong med föräldrar från Vietnam, uppvuxen i bruksorten Surahammar och nu hemma i Bredäng. Musikern och ingenjören Kong Phan syns i veckan i tv när Idol livesänder sitt kval med ett 20-tal andra talanger.

För SkärholmenDirekt berättar han om varför han ville vara med i programmet och vilken roll hans bakgrund har spelat i det beslutet.

– I grunden handlar det om att jag vill lyfta asiatisk kultur och det asiatiska communityt. Jag tycker asiater är för anonyma. Jag vill inspirera människor som inte har modet att ta klivet mot sina drömmar, säger Kong Phan.

Han har själv saknat asiatiska förebilder och tycker att asiater generellt porträtteras stereotypt.

– Asiater är inte bara restaurangägare eller har nagelsalonger utan vi är också akademiker, läkare, prominenta personer inom industrin och it-branschen och massa annat. Men för mig handlar det inte bara om etnicitet utan jag vill lyfta alla som kan relatera till min story som flykting och invandrare, säger Kong Phan.

"Bredäng har gett mig mycket"

I barndomens Surahammar, en liten ort med runt 10 000 invånare, var sporten en nyckel för Kong Phan att snabbt ta sig in i samhället. Men även om han fått vänner för livet och är tacksam för vad uppväxtorten har gett honom kände han aldrig riktigt att han passade in.

Sen ett par år tillbaka bor han i Bredäng, en plats som betyder mycket för honom både som person och musiker.

– Bredäng är ett sånt mångkulturell samhälle där jag känner mig så hemma. Det finns också så många musiker, artister och producenter på röda linjen som jag lärt känna de här åren. De gör att jag känner en helt annan stolthet över att bo här. Bredäng har gett mig mycket. Det var här jag bestämde mig om musiken, att nu kör vi på riktig, säger Kong Phan.

Med musiken som terapi

För honom är Idol också så klart en viktig plattform för att nå ut och växa som artist. Ända sen barndomen, när hans pappa sjöng vietnamesiska sånger för honom och hans syskon, och han själv sjöng karaoke och dansade till Michael Jackson, har musiken varit en viktig del av hans liv.

Bara att han har kommit vidare till Idols kval är stort, konstaterar Kong Phan, men även om hans resa skulle ta slut där finns inga planer på att lägga ner musiken.

– Nej, absolut inte. Idol är bara en stepping stone. Musiken kommer fortsätta vara en stor passion. Det är terapi för mig och mitt sätt både att tygla och förmedla känslor vidare, säger han.

Foto: Privat

Se Kong Pahn i kväll

Namn: Kong Pahn

Ålder: 31

Bor: Bredäng

Gör: Musiker och ingenjör

Aktuell: Tävlar i tv-programmet Idol. Ikväll kan du se honom sjunga Forever av Chris Brown i programmet som sänds klockan 20–21 i TV4 och på TV4Play.

Visa merVisa mindre