Nabila Abdul Fattah har med sig en bunt papper från gruppen Svenska med baby när hon besöker boendet för nyanlända på Bredängs Allé.

– Det är mammor på bilderna men även pappor får delta, säger hon till Ghssan Alalemi och Khaled Almasri som leker med sina barn ute på gården.

Flygbladen finns även på biblioteket i Bredäng men som nyanländ kan det vara svårt att veta vilka som får vara med. Även andra saker kan vara en utmaning som att veta hur man skaffar ett bank-id eller hur man hittar till återvinningen.

Därför startade Nabila Abdul Fattah tillsammans med andra Bredängs- och Sätrabor Facebookgruppen ”Granne till granne”.

Kontaktfamilj betyder mycket

Hon minns själv hur det var när hennes familj kom till Sverige från Libanon på 80-talet. Då betydde det mycket att få träffa kontaktfamiljen Ingbritt och Bosse.

– De tog oss med och visade oss saker vi inte kände till. Och lärde oss cykla och äta jordgubbar med grädde, säger hon.

Många vill öva svenska

Nu vill hon själv hjälpa dem som är nyanlända i området.

– Jag gick hit till boendet och knackade på och frågade vad de ville ha hjälp med. De flesta sa att språket var det viktigaste, säger Nabila Abdul Fattah.

Några av dem som brukar delta på träffarna är Ghssan Alalemi och hans fru och barn från Jemen.

– Det är jättebra och roligt att träffa sina grannar. Vi brukar promenera, fika och prata, säger han.

Han har också fått hjälp att söka information på internet och att registrera sig på bostadsförmedlingen.

Några andra deltagare är Khaled Almasri och hans familj från Syrien. De har fått hjälp att översätta papper från myndigheter och uppskattar mycket av få öva svenska med sina kontaktfamiljer.

– Vi hade SFI via zoom men då fick vi bara lyssna på läraren. Jag lärde mig ingenting på fem månader. Med "Granne till granne" får jag öva praktiskt i verkligheten och då lär jag mig på ett helt annat sätt, säger Khaled Almasri.

På en av de första språkpromenaderna gick de runt i området och kontaktpersonerna pekade på olika föremål som bänkar, lyktstolpar och träd och berättade vad det heter på svenska.

– Det var jättebra, säger Khaled Almasri.

Många barn deltar

Även barnen har möjlighet att träffa och leka med barn som bor i området, på träffarna. Idag har Nabila Abdul Fattah med sig döttrarna Malaika, 9, och Dunya, 8, till träffen.

– Det är många barn som kommer, det brukar vara fler barn än vuxna, säger hon.

”Granne till granne” är inspirerade av ”Starthjälpen - hjälp nyanlända i Hägersten”och har funnits i några veckor i Skärholmens stadsdelsområde. Den som vill vara med kan anmäla sig till Facebookgruppen med samma namn.