I augusti 2017 var det premiär för Bredängs folkliga kulturfestival. Nu är det dags igen. Foto: Märta Lefvert

Bredängs egen kulturfestival är tillbaka

Sång och musik, teater, dans, poesi och visning av den nya musikstudion Den 26 augusti är det dags för Bredängs folkliga kulturfestival i Jakobsbergs gård.

  • Publicerad 14:18, 16 aug 2018

I augusti förra året var det premiär för Bredängs folkliga kulturfestival – en heldag då lokala konstnärer, musiker, poeter och artister fyllde gården med liv. Tanken var att festivalen skulle bli en årlig tradition – en chans för lokala förmågor att uppträda och en möjlighet för människor att mötas.

Snart är det dags igen, närmare bestämt den 26 augusti klockan 11–18.

– Det blir en dag full av musik och uppträdanden. Namnet och konceptet är jätteviktigt. Det är en folklig festival dit alla är välkomna, säger Ari Eskelinen som arbetar på Jakobsbergs gård.

Trubaduren Ted Bjurwill inleder dagen, klockan 11. En timme senare blir det dans, när Tango Norte intar scenen. Den svensk-argentinska tangoföreningen, som har ordnat tangokvällar i Jakobsbergs gård under sommaren, ger nu en dansuppvisning för festivalpubliken.

Klockan 12.30 blir det teater, med Landets kulturförening. Bredängsbon Halmat Mohammad har både skrivit och regisserat pjäsen ”Lagbrytarna”

– Pjäsen handlar om hur tysta vi människor är när orättvisor begås. En kille hamnar i häkte för att han befinner sig på fel plats vid fel tillfälle, berättar Halmat Mohammad, som också håller i trådarna för hela festivalen.

Efter hans 25 minuter långa teaterföreställning blir det ös på scenen. Då ska storbandet Blåsette vara på plats och ge allt vad de kan i 45 minuter.

Under resten av eftermiddagen uppträder artisten Kate med dansare (kl 14), poeten Per Teofilusson (kl 14.30), kampsportare i Fica Capoeira (kl 15), trubadurerna Nicklas Dyrwold och Thorbjörnius (kl 16) och Urban Blues (kl 16.30).

Marko Saez ska hålla kurser för ungdomar i den nybyggda musikstudion. På festivalen visar han studion.  Foto: Ari Eskelinen

Klockan 15  finns också chans att se den nya musikstudion som nu står nästan helt klar, i norra flygeln.

– Jag ska visa studion och berättar om ungdomsverksamheten som vi ska bygga upp där, berättar projektledaren Marko Saez.

Som Mitt i tidigare har berättat är också Skärholmens hembygdsförening på plats, och ger bort litteratur till intresserade.

Och fikasugna kan vara lugna: en servering kommer att finnas under festivalen.

Fakta

Bredängs folkliga kulturfestival

Bredängs folkliga kulturfestival äger rum i Jakobsbergs gård i Bredäng söndagen den 26 augusti, klockan 11-18.

Så här ser programmet ut:

Kl 11-11.45: Trubaduren Ted Bjurwill med flera uppträder.

Kl 12–12.30: Tango Norte.

Kl 12.30–13: Pjäsen ”Lagbrytarna” med Landets kulturförening.

Kl 14–14.40. Kate med dansare.

kl 14.30–15. Poeten Per Teofilusson.

Kl 15–16. Visning av musikstudion/uppträdande med Fica Capoeira.

Kl 16–16.50. Trubadurerna Nicklas Dyrwold och Thorbjörnius

Kl 16. Sub Urban Bluesband.

Litteraturbord med Skärholmens hembygdsförening.

Servering finns.

Källa: Jakobsbergs gård
Visa merVisa mindre